info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

Mindig friss és kenhető vaj: vizes vajtartó

Mindig friss és kenhető vaj: vizes vajtartó

Néhány évvel ezelőtt történt. A Bakonyba utaztunk le, apukám ott nőt fel, így gyerekkoromban is sokat jártunk le a családhoz. Imádom, Magyarország egyik legszebb része, a környékbeli erdőkben, dombokon sokat lehet kirándulni, minden évszakban csodálatos és nyugodt táj.

Reggel nagymamám tálalta a reggelit, friss kenyér, helyben készült szalámi, sajt és egy fura kis kerámia edényt tett le az asztalra. Az volt ráírva: vaj. Levette a tetejét, az aljában víz volt. A tetejében pedig friss és kenhető vaj volt. Ekkor ismerkedtem mag a vizes vajtartóval.

Mint akkor megtudtam a francia vagy más néven vizes vajtartó lényege, hogy a víz légmentesen zárja a vajat, így hűtés nélkül tárolható, szobahőmérsékleten. Az eredmény bármikor azonnal kenhető vaj.

Nagyon megtetszett és kicsit utánajártam. A 19. század végén a franciák készítették először Vallauris-ban, mely híres volt a fazekasságáról. Bár egyes vélemények szerint Bretagne-ban vagy Normanidában készültek az első vizes vajtartók, mely városok akkoriban híresek élen jártak a vaj előállításában. Az 1970-es és 1980-as években kezdték el úgymond a tömeggyártást és használatot. Magyarországon inkább néhány fazekas, keramikus készíti, én még nem találkoztam vele nagyobb áruházakban.

vizes vajtartó

De térjünk vissza, miért jó a vizes vajtartó?

 1. Könnyű működés
 2. Tartósság
 3. Egyszerű és gyors tálalás
 4. Dekoratív

 1. Könnyű működés

A vizes vajtartó két részből áll. Az alsó részbe tegyünk vizet, a felső részbe pedig tegyük a vajat. Ezután helyezzük a vajat tartalmazó részt a vizes tartályba. A víz légmentesen zárja a vajat, így nem fog megromlani.

2. Tartósság

27 fokos szobahőmérsékletig akár 30 napig is friss marad a vaj. Fontos, hogy a tartályban lévő vizet 2-3 naponta cseréjük, és ne kerüljön bele morzsa, piszok.

3. Egyszerű és gyors tálalás

Csak vegyük le a konyhapultról, tegyük az étkezőasztalra és máris friss, kenhető a vaj. Ha befejeztük az evést, csak helyezzük vissza a vizes edénybe.

4. Dekoratív

A szépen kivitelezett vizes vajtartó nemcsak praktikus kiegészítő, de dekoratív eleme is a konyhának, étkezőnek. Legyen szó rusztikus, modern vagy vintage konyáról, biztos találsz hozzá illő vajtartót.

vizes vajtartó

Néhány hasznos tipp a vizes vajtartó használatához:

 1. Nem sózott vaj használata esetén tegyél egy csipet sót a vízbe, mely megakadályozza a penészedést
 2. 2-3 naponta cseréld a vizet
 3. Tartsd mindig maximum 27 fokos szobahőmérsékleten, tehát száraz, hűvös helyen
 4. Nem kell a vajtartót teljesen megtöltened, elég annyit, amennyit használni szeretnél a következő napokban
 5. Ha ráhelyezed a vizes edényre a vajtartót, kis víz ki fog csurogni
 6. A morzsát, és egyéb nem oda illő dolgot mindig távolítsd el, hogy ne penészedjen a vaj
 7. Tedd be a vajat a harangba, mielőtt túl puha lesz.

A Kerámia Otthon kézzel készült egyedi vizes vajtartóit itt találod.

 

 

Használd keresőnket!

Kosarad