info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

A vajtartó története

A vajtartó története

A vajtartó egy elegáns módja a finom vaj tálalásához. De honnan is ered a vajtartó? Új blogbejegyzésünkben utána jártunk a vajtartó történetének, és közben belebotlottunk néhány igazán elegáns darabba a 18-19. századból.

De kezdjük először a vajjal

A vaj történelme 10.000 évre nyúlik vissza, amikor őseink elkezték az állatokat háziasítani. Az első feljegyzéseket a vaj készítéséről egy kb. 4500 éves mészkő táblán találták, ahol illusztrálták a vaj készítését. A vajat először az ázsiában élő indián törzsek kezdték el használni ételként, de használták pl. régi lámpásokhoz és elkenték a bőrön a hidegtől való védelemként. Az ókori Rómában a vajat kozmetikumként, krémként használták, hogy a bőr sima legyen, de a görögök és a rómaiak a hajukra is kenték, hogy fényes legyen tőle.

A vaj a középkorban kezdett egyre népszerűbbé válni és ekkor vált Európában is általánosan használt termékké. A 19. századig kézzel készítették farmokon. Az első vaj gyárakat az 1860-as években alapították az Egyesült Államokban.

Az első vajtartók

Az első vajtartókat az 1700-as évek közepén kezdték el készíteni. A régi vajtartók azért készültek kör alakban, mert így illeszkedtek a házilag elkészített vaj formájához. Ugyanis a farmokon kerek vagy csésze alakú, fából készült formákba öntötték a vajat.

A legtöbb vajtartó így egy kör alakú edény volt, nagy kupolás fedéllel és egy olyan aljjal, amibe a vaj hűtéséhez használt olvadt jég az alsó tartályba folyhatott el, vagy a jeget már ott helyezték el. 

Ezek a vajtartók még ezüstből készültek.

Ez a lenyűgözően szép vajtartó a Viktoriánus korszakban készült. Közepén található egy kézi emelő, amivel a vajtartó két széle felnyílik és felemeli a belső vajtartót a kényelmes tálaláshoz. A vajtartót dombornyomott elegáns leveleket, szalagokat és virágokat ábrázoló motívumokkal díszítették. Az egyik oldalára egy elegáns R betűt, a másik oldalára pedig 1880 évszámot vésték. Ez a vajtartó az ebay-en jelenleg 395 dollárba kerül.

De ez a gyönyörű, 1856-ban készült vajtartó már 875 font (~305.000 Ft).

 Ez is nagyon szép antik vajtartó 1895-ből: ezüsttel borított, virágokkal díszített, kupolás fedéllel, kör alakú tartóval.

Egy vajtartó Hollandiából 1770-ből:

Különösen kivételes és alulértékelt vajtál az ezüst kagylótál. Az ezüst vajhéjakat a 18. század elején kezdték el készíteni és a mai napig készítik őket. A vajhéjakat realisztikusan modellezték, és hasonló méretűek voltak a fésűkagylóhéjakhoz. Két vagy három, gyakran egyszerű gömblábbal készültek. Az antik ezüst vajtartók nemcsak szépségesek, hanem nagyon ritkák is. 

 

Vizes kerámia vajtartó

A kerámiából készült vajtartó ideális megoldás a vaj tárolásához.

A mai vajtartók már inkább hosszúkás, téglalap alakúak, illeszkedve a mai tömegtermelésben, az üzletekben kapható vajak formájához.

Hiteles források szerint a francia vizes vajtartót Normandia vagy Bretagne-ban az 1800-as évek végén alkották meg. Mindkét régió akkoriban híres volt vajgyártásról.

A francia vagy más néven vizes vajtartó különlegessége, hogy megőrzi a vaj frissességét és kenhetőségét hűtés nélkül. Az első francia kerámia vajtartókat a 19. században készítették, két részből áll: az aljába vizet töltenek, a felette lévő rész pedig valójában a vajtartó, ami fedélként is szolgál. A vajat tartalmazó tartót ráhelyezik a vizet tartalmazó aljra, ahol a víz légzáró tömítést hoz létre, így megtartja a levegőt (és így az oxigént) a vajtól úgy, és nincs szükség hűtésre a vaj nem avasodik, nem romlik meg, és kenhető is marad.

 

Hogyan válasszunk vajtartót?

Alapvetően két tényező határozza meg a vajtartókat:

  • alapanyag: az első vajtartók ezüstből készültek. Ma is találkozhatunk fémből készült vajtartókkal (pl. ezüst, rozsdamentes acél), de egyre inkább elterjedtek a kerámia, porcelán, műanyag és üvegből készült vajtartók. Itt a választási szempontok ezen anyagok tartóssága, mennyi ideig képesek a vaj minőségét megtartani és esztétikailag melyik tetszik nekünk.
  • Design: a forma és a díszítés legyen ízlésünknek megfelelő, illeszkedjen otthonunkba, konyhánkba. Ha pl. a régies, rusztikus konyhát szeretjük, akkor válasszunk antikolt kerámia vajtartót. Ha szeretjük a vintage, vidám színeket, akkor több fajta virág mintás vajtartó közül is választhatunk.

Kiválasztási szempontok:

  1. Mennyi ideig képes a vajat frissen és lágyan tartani
  2. Mekkora mennyiségű vajat képes tárolni
  3. Az anyag tartóssága: például védi-e a vajtartót a repedésektől, a karcolásoktól és a foltoktól.
  4. Mennyire egyszerű tisztíani (pl. mosogatógépben használható-e)
  5. Használhatóság: mennyire egyszerű a vajat kivenni belőle (pl.: van-e a fedelén gomb, amivel le lehet venni a tetejét)
  6. Szagmentes

 

A vajtató mérete

A vajtartók különböző méretűek és formájúak, így a tárolási kapacitása más. Ha ritkán használsz a vajat és kevesen vagytok, akkor kis méretű vajtartót válassz. Ha nagy a családod és gyakran használod a vajat, akkor keress olyan vajtartót, amiben akár több kocka vajat is tárolhatsz.

A vajtartó design-ja

Ha a vintage konyhát kedveled, akkor válassz a konyhádnak megfelelő piros rózsás, vagy akár kék rózsás vajtartót. Ha a mediterrán stílusú az otthonod, akkor választhatsz olivás vagy levendula mintás vajtartót. Rusztikus konyha kedvelőinek az antikolt vajtartókat ajánjluk.

Kerámia és porcelán vajtartóinkat megtalálod webáruházunkban is. 

Használd keresőnket!

Kosarad