Kerámia és porcelán vajtartó
Válogass közel 30 féle stílusos és minőségi vajtartóink között.
A vajtartó igazán elegáns megoldás a finom vaj tárolására, és felszolgálására.
Kerámia és porcelán vajtartóink többféle stílusban is elérhetőek: vintage, levendulás, rózsás, antikolt, rusztikus mintákban.
Mi az a vajtartó?
A vajtartó egy kis, néha fedeles tál, amelyet az étkezőasztalon használunk, hogy egy vagy több darabka vajat találjunk fel benne. A 19. század óta használják a vaj tárolására.
A vajtartónak különböző formái vannak, egyesek a vajat jégdarabok fölött tartják, másoknak van egy fémnyílásuk, a mai darabok legtöbbjének egyszerű fedele van egy fogantyúval. A vajtartók az évek során különböző anyagokból is készültek, például üvegből, porcelánból, ezüstből és kerámiából.
Miért használunk ma is vajtartót?
Bár a vajnak már nem számít luxus terméknek, mint régen, a vajtartó nem veszett ki a népszerűségből. Míg eredetileg arra használták, hogy a vajat hűtő hiányában hűvösen tartsák, ma már azért használják, mert a vaj a legtöbb hűtőszekrényben hajlamos túlságosan lehűlni, megkeményedni, és így nem tudod azonnal kenni. Az általános vélekedés szerint a megfelelő vajtartó tökéletes hőmérsékletet és frissességet biztosít az ízletes és hatékony kenéshez.
Melyik vajtartót válaszd?
- Kerámiából készült vajtartó: A kerámiaedények tartósak és újrafelhasználhatók. Ha nem esnek le és nem törnek el, akkor sokáig kitartanak.
A kerámia vajtartók hosszú ideig frissen tartják a vajat. Ráadásul a vaj nem szívja fel az edény szagát, mint más, rossz minőségű tárolóanyagoknál.
A kerámiaedények környezetbarátok is. Újrahasznosíthatók és újrafelhasználhatók.
A kerámia vajtartók dekoratívak is, és szépítik a konyhát és a házat. Sokféle formában, méretben és színben kaphatók, fedéllel vagy fedél nélkül. Biztonságosak, egészségesek, valamint vonzóak. - Porcelán vajtartó: A kerámia kicsit erősebb, mint a porcelán, de ez csak akkor lényeges, ha gyakran használjuk, és ügyetlenek vagyunk. A porcelán egy finomabb, törékenyebb agyag. Viszont könnyebben formázható és dekorálható, így szebb megjelenést tudnak varázsolni az asztalra.
- Rozsdamentes acél vajtartó: A rozsdamentes acélból készült vajtartó ideális azok számára, akik hajlamosak az edények leejtésére. A kerámiaedényektől eltérően a rozsdamentes acélból készült vajtartó felülete még sok használat után is vadonatújnak tűnik. A ragadós ételek, például a méz és a mogyoróvaj tisztításkor könnyen lejönnek a felületről. Arról is ismert, hogy jó hőmegtartó. A rozsdamentes acél nem szívja magába és nem bocsát ki szagokat, és frissen tartja a tartalmát. Jó a mindennapi használatra. Illeszkedik a modern asztali terítékhez.
- Üveg vajtartó: minimalizmus manapság egyre népszerűbb a lakberendezők körében, és úgy tűnik, ez egy növekvő tendencia. Ha modern és minimál környezetet szeretnél létrehozni, az egyik nagyszerű tároló a vajhoz való üveg vajtartó. Az üveg nem szívja fel a szagokat és könnyen tisztítható a maradványoktól. Egy gyenge pont a törékenység. Ha leejtesz egy üveg vajtartót, nagy a valószínűsége, hogy eltörik. De minden típusú vajhoz alkalmas, nem marad szag.
Egy vajtartó vásárlásakor több paramétert is figyelembe kell venni: Napi használat és mosás egyszerűsége, tömörség, tartósság. Az anyagnak egészségre biztonságosnak kell lennie (nem lép kémiai reakcióba az élelmiszerekkel). Fontos kritérium külleme is megfeleljen az Te és a konyhád ízlésének.