info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

Ezeket a báreszközöket szerezd be otthonra - útmutató igényeseknek

Ezeket a báreszközöket szerezd be otthonra - útmutató igényeseknek

Ahol életvidám, jókedvű és barátságos emberek találkoznak, szívesen isznak egy finom italt is a beszélgetés vagy a buli közben. Ha Te is szereted a jobbnál jobb koktélokat, vagy a minőségi rövid italokat, akkor elengedhetetlennek tűnik, hogy beszerezz otthonra néhány alapvető báreszközt. Sőt, ha vendégeidet is szereted lenyűgözni egy kevert itallal, akkor az otthoni házi-bárt is be kell vonni a vendéglátásba. Pláne, ha a mixelés és az italok igényes és fancy felkínálása is örömet okoz.  


Valójában nem kell profi mixernek lenned ahhoz, hogy otthon is el tudd készíteni kedvenc italodat - feltéve, ha rendelkezel hozzá profi, de otthonra is beszerezhető kellékekkel. Ebben a blogban felsorolunk néhány bár eszközt, amivel igazi mixernek érezheted magad az otthoni bárodban, és leveheted a lábáról vendégeidet.

Koktél Shaker avagy séker

A finom kevert koktélokhoz alapkövetelmény egy jó shaker, vagy más néven keverőpalack. Ebben azokat az alapanyagokat is jól össze tudod keverni, amit egy szimpla pohárban kanállal nehezen lenne megoldható. Három shaker típust különböztethetünk meg:

 1. háromrészes szabványos shaker: egy serlegből, egy fedélből és egy szűrőből áll. 
 2. Boston shaker: egy nagy nemesacél és egy kisebb ólomkristály serlegből áll. 
 3. A harmadik az üvegserleg, ami jól használható keverőpohárként is.

boston shaker

Jégvödör

Jégvödörre vagy pezsgő hűtő vödörre a jég rövid idejű tárolására van szükségünk, különböző méretekben és különböző anyagokból készülnek. Különösen jók a rozsdamentes acélból készült vödrök, melyben hosszabb idáig is eláll a jég. A jégvödörbe lehűtött pezsgőt vagy koktél alapanyagokat  szoktunk általában tárolni, hogy tovább őrizze meg hőmérsékletét. 

jégvödör

Jégkockatartó

Jégkockatartóra akkor van szükségünk, ha néhány darab jeget szeretnénk felkínálni, hogy azokat vendégeink a poharukba tegyék. Az ízléses használathoz a  jeget a jég csipesszel vagy jéglapáttal vehetjük ki.

 

jégkockatartó

Whisky hűtő gránitkocka

Egyre elterjedtebb megoldás a jégkocka helyett a gránitkocka. Ezeket szintén a fagyasztóba kell tenni, de a jégkockával ellentétben tovább megtartják a hőmérsékletüket. A másik nagy előnyük, hogy nem olvadnak így nem vizezik az italunkat. Íztelen, színtelen, szagtalan. whisky hűtő gránitkocka

Mérőpohár

Nélkülözhetetlen a precíz mérőpohár, mivel minden italnál lényeges az adalékok pontos mennyisége. Már kaphatóak olyan shakerek, amiknek a keverője mérőbeosztással is rendelkeznek. 

Bárkanál vagy keverőkanál

A bárkanálra vagy keverőkanálra az adalékok elkeverésére van szükségünk. A kanál általában 15-20 cm hosszúak, rozsdamentes acélból vagy ezüstből készülnek. 

Elektromos mixer

Nagyon hasznos, de nem feltétlenül szükséges az elektromos mixer. Ezek helyettesíthetik a shakereket, ha sokszor használnád őket vagy ha olyan adalékokról van szó, például tejszín, tojás, amit hosszabb ideig és erősen kell keverni. 

Pohárjelölő

Vidám és fancy pohárjelölőt is kínálhatsz, hogy vendégeid meg tudjuk különböztetni poharaikat.

Koktélkeverő

Az elkészült és felszolgált koktélokhoz hasznos koktélkeverőt is adni, mellyel a vendégek továbbkeverhetik a koktélokat annak érdekében, hogy az egyes alkotóanyagok együtt maradjanak, és például a tej vagy a tejszín ne ülepedjen le. Még jobb, ha a koktélkeverő egyben pohárjelölőként is funkcionálhat. 

koktélkeverő

Csapos üveg

A csapos-üvegben általában limonádét, vagy szörpöt szoktunk tárolni, és kínálni. Választhatsz átlátszó üveget, ha például szép színes szörpről van szó. De ha magára a csapos-üveget szeretnéd a középpontba állítani, akkor választhatod például ezt a ananászos csaposüveget. 

ananász csaposüveg

Nézzük a poharakat

Ahhoz, hogy már a koktélunk vagy rövid italunk látványa is vonzó legyen, néhány igényes, szépen kidolgozott pohárra szükségünk lesz. Általában egy jól felszerelt otthoni bárban akár 6-8 különböző pohár is elfér, de építkezz igényeidnek és szükségleteinek megfelelően fokozatosan.

 

Tipp: a poharakat érdemes rögtön az ital elfogyasztása után elmosni, főleg ha tejes, tejszínes italt szolgáltunk fel belőle. 

 

Koktélos kehely

A koktélos kelyhek különböző méretekben léteznek, 5-9 cl űrtartalomig. A nagyobbakban még a koktélokat is összekeverheted keverőkanállal. A kisebbek alkalmasak száraz aperififekhez, koktélokhoz. 

 

Koktélpoharak

A koktélpoharak kehelyformájú nyeles talpas poharak, melyek űrtartalma szintén 5-9 cl. Ezekben szolgálják fel a tiszta, kevert koktélokat.

Pezsgős poharak

A pezsgős poharakat, flőtéket pezsgő alapú koktélokhoz használjuk. Az, hogy milyen pezsgős poharak vannak miben különböznek és mikor melyiket használd itt írtunk részletesen.

pezsgős pohár

Whiskys poharak és dekantálók

A nevéből adódóan ezeket minőségi whisky tárolásához és felszolgálásához használjuk, de bourbon, konyak és rum számára is tökéletes. Lehetőleg ólomkristály poharakat válasszunk, mely olyan tulajdonságokkal büszkélkedhet, mint a tartósság, a szilárdság és a magas fényesség. Ha egy kis luxus érzetre vágysz, vésett poharat keress, mint például a kínálatunkból Whiskey pohár és üveg szett.

 

Whiskey Pohár És Üveg Szett

Gines pohár

A gin sokak kedvence, már több mint 300 éve isszák. A tökéletes élmény érdekében a hozzá illő poharat ajánljuk beszerezni.  A gines poharak nagy kehellyel és elegáns hosszú szárral rendelkeznek, akár klasszikus gin tonic vagy más gin alapú koktélok számára alkalmas. A bő kehely alkalmas arra, hogy jég elférjen benne, valamint elférnek benne a különböző vizuális élményt fokozó díszítések. A hosszú szár megakadályozza, hogy a kezed melegét átvegye az ital. 

gines pohár

Martinis pohár

Rázva, nem keverve! 

Ezt már biztosan hallattad, ha legalább egy James Bond filmet már láttál. Az ikonikussá vált martinis poharakat könnyű felismerni, Y pohárnak is nevezik. A hosszú szára biztosítja, hogy a kezed nem melegíti fel a hűtött italt. A széles perem azért alakították ki, hogy az ital finom aromáját érezni tudd kortyolgatás közben. Valamint az pohár szélére, vagy a pohárba különböző íz vagy aroma fokozó díszítő elemeket is el tudj helyezni, pl.: olíva. A különleges Y alak akadályozza meg, hogy a koktél különböző elemei ne váljanak külön egymástól. 

martinis pohár

Long drink poharak

A hosszú italokat magas, vékony pohárban vagy labdapoharakban szolgálják fel - és mindig egy extra hosszú kanállal. Ezzel könnyen keverheted az italokat a hosszú pohárban, illetve ha van, akkor a citrom vagy a narancs szeletek nedűjét is kinyomhatod vele. A hosszú pohárban akár jégkrémmel vagy latte macchiatóval ízesített italok is felszolgálásra kerülnek.  Kényelmesen a kézbe fekszenek, és tökéletesen megteremtik a helyet a hosszú koktélok és sok más finomság számára.

long drink pohár

Összegezve

Reméljük ez a kis leírás hasznos tippeket adott, hogy elindulj az otthoni bár kialakításán. Ne ijedj meg, nem kell egyből mindent beszerezned. Haladj igényeidhez és pénztárcádhoz igazodva.

Összefoglalva, az alapvető báreszközök:

 • shaker lehetőleg szűrővel
 • jégvödör
 • jégkockatartó
 • mérőpohár
 • bárkanál, keverőkanál
 • elektromos mixer vagy keverő

A felszolgáláshoz

 • csaposüveg
 • martinis pohár
 • gines pohár
 • whiskys üveg és pohár
 • whisky hűtő gránit kocka
 • koktélos poharak, kelyhek
 • long drink poharak
 • pezsgős pohár

Jó mixelést!

Használd keresőnket!

Kosarad