info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

Így válassz pezsgős poharat

Így válassz pezsgős poharat

Legyen szó egy baráti vagy családi körben megünnepelt különleges alkalomról, egy munkahelyi ünnepségről vagy az újévi köszöntőről, a pezsgővel való koccintás egyik nélkül sem teljes. A pezsgő a jókedv és az ünnepség egyik szimbólumává vált. De nem csak az a fontos, hogy minőségi pezsgőt igyunk, de az is számít, hogy ezt milyen pezsgős pohárból tesszük meg. E kettő tökéletes kombinációja elválaszthatatlan része a dicsőséges és emlékezetes pillanatoknak.

A pezsgő ízét nagyban befolyásolja a pohár, amiből isszuk. Tehát annak érdekében, hogy ki tudjuk élvezni a minőségi pezsgő legjobb ízeit, adunk egy kis betekintés, hogy mi a preferenciáidnak legmegfelelőbb pohárválasztás.

Champagne, prosecco és pezsgő. Mi a különbség?

Egy pezsgőt akkor nevezhetünk champagne-nak, ha azt a francia Champagne régióban állították elő. A prosecco-t, ami egy habzóbor, pedig Olaszországban készítik Veneto tartományban. A felhasznált szőlő fajták és a gyártásban is vannak különbségek, de ennek részleteibe most nem megyünk bele. A pezsgő (értjük ez alatt a champagne-t is) abban különbözik a habzóbortól, hogy szénsavtartalma természetes úton, a borhoz hozzáadott cukorból és élesztőből zárt erjedéssel képződik, míg a habzóborba természetes úton kerül a szénsav.

De térjünk vissza a pezsgős pohárra.

A jó pezsgős pohár kiválasztásának szempontjai 

  1. Anyag

Nem meglepő, hogy az egyik legfontosabb alkotóelem az anyag, amiből a pohár készül. Általában kétféle anyagból készülnek: a tiszta ólomkristály és a normál üveg.  A két anyag eltérő kémiai összetevőkkel rendelkezik és ezek eredményeképp a legnagyobb különbség a vastagságuk. A standard üveg nagyobb vastagságot igényel a tartósság érdekében, míg a kristályüveg puhább, könnyebben megmunkálható és vékonyabbá tehető. Általánosságban elmondható, hogy minél kevesebb anyag lép kölcsönhatásba a pezsgővel, annál jobban kiélvezheted az ízét. Így a legjobb pezsgőspoharak kristályból készülnek. A vékony kialakítás azt is eredményezi, hogy koccintáskor nagyon szépen cseng a pohár. Emellett a kristálypohár – eltérő összetétele miatt – más fénytöréssel rendelkezik, és így fantasztikus látvány tud lenni amint a fény ezerféleképpen csillan meg a poháron.

 pezsgos pohar

  1. Perem

A perem vagy a pohár szája a pezsgőpohár felső kerülete, ami lehet keskenyebb vagy szélesebb. A kifinomult és minőségi pezsgő felszolgálására és fogyasztására széles peremű poharat válasszunk, ami összegyűjti és fokozza a pezsgő illatát. Egy keskenyebb peremű pohárban viszont tovább őrzi meg a pezsgő a friss ízét, aromáját.

  1. Kehely

A kehely az a része a pohárnak, amibe a pezsgőt valójában beletöltjük. Minél szélesebb a kehely annál több aromát gyűjt össze, vagyis a szélesebb poharakat édesebb, gyümölcsös pezsgőköz ajánljuk. A keskenyebb kehely, a flőte szerű poharak azonban jobban megtartják a buborékokat, ezért ezeket buborékokban gazdagabb, száraz (brut, extra brut) pezsgőkhöz javasolt választani.

  1. Szár

A pohár szárának hosszúsága azért fontos, mert befolyásolja, mennyi hőt adunk át az italnak tenyerünkből, ujjainkból, vagyis mennyire melegítjük fel. A hosszú szárú pohár fogása miatt kevésbé melegíti fel a pezsgős poharat, miközben fogjuk, ráadásul a tartani is kényelmesebb. A kisebb szárú poharakat viszont könnyebb egy tálcán felszolgálni, kiegyensúlyozni.

  1. A kehely alja 

Ha hegyes a kehely alja, a buborékok egyetlenül szálnak felfelé, és ez esztétikailag látványosabbá teszik a pezsgőt. Egy ívelt alap viszont több buborékot eredményezhet.

 

A pezsgős poharak fajtái

Ha azt kérik, hogy döntsünk a tökéletes pohár pezsgő mellett, ez nem lenne könnyű feladat. Minden pohárnak megvannak az előnyei és a hátrányai. Nem csak a pezsgő fajtájától függhet, hanem egyéni preferenciáktól és az alkalomtól is.  Lehet, hogy egyesek kedvelik az egyik pohárfajtát, mások pedig beleszerettek egy teljesen más típusú pohárba, de ugyanazt a pezsgőt isszák.  A preferenciák és a választások személyenként változhatnak, és hogy milyen célt is szolgálnak. 

1.      Pezsgős pohár flőte 

A flőte már hosszú idők óta a legnépszerűbb, ikonikus és időtlen. Ez a keskeny, hosszú szárú, egyenes pohár.  Könnyen tartható a kezedben és nehezen folyik ki belőle az ital.  Hegyes és ívelt talppal is rendelkezhet. Megjelenésében elegáns és klasszikus érzést ad.  Pereme keskeny, ezért leginkább ez tartja meg a legtöbb buborékot. A pohár keskeny metszete csökkenti az oxigén / pezsgő arányt, így javítva a pezsgő izét és aromáját.

2.      Pezsgős kehely 

Ez is igen népszerű és elterjedt pohár. A flőtéhez képest alacsonyabb, és a kehely része viszont széles. Elegáns partikon vagy filmekben már biztos találkoztál azzal a megoldással, amikor piramis szerűen egymásra teszik a poharakat. Ebben a pohárban a buborékok hamarabb elillannak, és így jobban kiérezhető a pezsgő gyümölcsös, édes íze, így főként édes pezsgőkhöz ajánlatos.

  1. Tulipán formájú pohár

A szélesebb, de gondosan kialakított száj, perem könnyű hozzáférést biztosít az alkohol illatához, ugyanakkor nem olyan széles, hogy az illatát nagyon gyorsan elveszítse. A szélesebb kehelyben jobban kiérezhetőek az édes, gyümölcsös ízek. Azoknak, akik kissé túl keskenynek találják a flőtét, a tulipán ívelt poharat ajánljuk.

És akkor néhány konkrét pezsgős pohár javaslatunk.

 

Pezsgős flőte pohár szett Katie Alice 

Ha számodra fontos a buborékok látványa, és hogy minél több legyen belőle, akkor ez a flőte pezsgős pohár szett kitűnő választás. A szettet Katie Alice tervezte, akinek a neve már ismerősen csenghet a vintage lakberendezés szerelemeseinek. Így a poharak kaptak egy kis vintage designt is: a pohár tetején vésett virágminták, míg a kehely alján ombré színátmenet tökéletessé teszi tökéletessé a vizualitás és az ízérzék kombinációját.  A négy darabos szett poharai 190 ml-sek.

 pezsgős flőte pohar

Kristályüveg pezsgőspohár szett 4db-os Mikasa

Baráti, családi ünnepségekre, az új év köszöntésére ajánljuk ezt a kristály flőte pezsgős pohár szettet. Elegáns vonalak, és arany színű vidám díszítés teszi vidámmá a koccintás boldog pillanatait. Díszdobozban szállítjuk, így a 210 ml szett ajándéknak is tökéletes. A díjnyertes Mikasa kollekcióból.

 pezsgő flőte pohar

Kristályüveg pezsgős kehely pohár szett 4db

Ha jobban tetszik Neked a kehely alakú pezsgős pohár, akkor ezt a Mikasa kristály kehely pohár szettet válaszd. Mindegyik pezsgőpohár saját, egyedi, ünnepi használatra kész díszítéssel rendelkezik.  Ez a készlet is egy gyönyörű díszdobozban érkezik, így csodálatos ajándék mindenkinek, aki szeret szórakozni, vagy aki egyszerűen értékeli az elegáns üvegárukat.

 pezsgős kehely pohár

Vintage Kristályüveg Flőte Pezsgőspohár Virág Dísszel Arany Csíkkal

Ezeket a kristályüveg pezsgőspoharakat vintage jellegű virág minták teszik igazán különlegessé és koronázhatod meg a különleges alkalmakat. Pereme arany színű díszítést kapott. A virág minták gyönyörűen ragyognak poharakon, ahogy finom pezsgő megtölti a poharakat.

vintage pezsgős pohár

 

Otthon egy megterített asztal családot, barátokat, ünnepeket jelent vidám vagy meghitt beszélgetésekkel. Tegyük még feledhetetlenebbé ezeket az alkalmakat azzal, hogy gyönyörű, kézzel csiszolt ólomkristály pezsgős poharakból, kelyhekből kortyoljuk italunkat.

 

Fedezd fel pezsgő pohár választékunkat itt!

Használd keresőnket!

Kosarad