info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

Vintage ágytakaró, a hálószoba dísze

Vintage ágytakaró, a hálószoba dísze

Egy ágytakaró alapdarab a vintage hálószobában. Aki eddig nem használt ágytakarót, annak is érdemes beszerezni néhány ilyen textíliát, hiszen amellett, hogy csodás hangulatot kelt, kimondottan hasznos is. Lényeges persze, hogy megtaláljuk a megfelelő vintage ágytakarót, mely minden szempontból tökéletes a hálószobába. Írásunk középpontjában az ágytakarók előnyei mellett a vintage ágytakaró kínálat szerepel, hogy könnyű legyen rátalálni a megfelelő darabra.


Miért hasznos az ágytakaró?

Az ágytakaró számos hasznos funkcióval bír, így megkönnyíti a hétköznapi életet.

 1. Védi az ágyat és az ágyneműt a szennyeződésektől.
 2. A bútor kárpitjával és a matraccal ellentétben könnyen mosható.
 3. Biztosítja az ágynemű szellőzését (hiszen nem kell beágyaznunk az ágytakaró alatt).
 4. Hozzáad a szoba hangulatához.
 5. Eltakarja az ágyneműt, ha szükséges.
 6. Könnyen rendet lehet vele teremteni.


Mit ad egy vintage ágytakaró?

Felmerül a kérdés, miért pont vintage ágytakarót válasszunk. A webáruházak és boltok választékában ugyanis sok egyszínű ágytakaró is van, ráadásul otthon is biztosan akad néhány egyszerű darab.
A vintage ágytakaró egyrészt a hálószoba dísze, másrészt igazi békebeli hangulatot teremt. Általa úgy érezzük, egy mesebeli világba csöppentünk. Ezáltal kellemesebb lesz szobánkban napközben is időt tölteni és pihenni.

Hogy néz ki a vintage ágytakaró?

A vintage stíluson belül is nagy különbségek vannak. Attól függően, hogy a hálószobában mely színek és elemek hangsúlyosak, különféle lehet az ágytakaró megjelenése is. Mutatunk egy kis ízelítőt a sok különféle vintage ágytakaróból, mely kapható:

 1. bézs vagy kék virágos ágytakaró
 2. kék vagy rózsaszín rózsás
 3. pasztell színű pillangós ágytakaró
 4. barna-piros kockás, szívecskékkel
 5. szíves ágytakaró fehér és piros árnyalatokkal
 6. natúr virágos ágytakaró

vintage agytakaro

A fenti minták közül idősebb és fiatalabb hölgyek, gyerekek, de akár még urak is találhatnak nekik tetsző textíliát, mely valóban a hálószoba dísze lesz.

Vintage ágytakaró mérete

Az ágytakaró méretének kiválasztása főleg attól függ, mennyire szeretnénk lelógatni az ágyról. Javasolt legalább szélességben és hosszúságban is az ágy méreténél 40- 50 centiméterrel nagyobbat választani.
Ágytakaró franciaágyra
Legtöbbször a dupla- vagy francia ágyra keresünk vintage ágytakarót. Az ilyen ágy sztenderd méretei 140 x 200, 160 x 200, vagy 180 x 200 cm. A nagyobb vintage ágytakarók alábbi méretválasztékában könnyen találunk megfelelő darabot:

 • 230 x 250
 • 240 x 260
 • 260 x 260

Nyugodtan lehet sokkal nagyobb az ágytakaró, mint maga az ágy, hiszen így is kiválóan mutat.

Egyszemélyes ágytakaró

A leggyakoribb egyszemélyes ágy méretek a 80 x 200 és a 90 x 200. Ezekhez általában a 180 x 260-as vintage ágytakaró méret már megfelelő lesz. Az ennél rövidebb gyerek ágyakra 140 x 200 – as méret is kapható.

A legjobb vintage ágytakaró anyag

Az ágytakaró fő célja az esztétika és az ágynemű védelme, így nem igazán érintkezik a bőrrel. Gyakori a steppelt kialakítás, melynek funkciója szintén inkább az otthonos küllem, mint a hőtartás. Anyag tekintetében is inkább kerül előtérbe a könnyű tisztíthatóság, gyors száradás, mint más szempontok. Lássuk, melyik anyag a legjobb erre a célra!

Pamut ágytakaró

A pamut minden textília esetében közkedvelt anyag. Forma- és színtartó, könnyű tisztítani, légáteresztő. Hátránya lehet, hogy kicsit lassan szárad, s a vasalást sem nélkülözheti.

Polyester ágytakaró

A poliészter is kiváló vintage ágytakaró anyag! Rugalmas, tartja színét és formáját, s könnyen kezelhető. Gyorsan szárad, ráadásul nem gyűrődik. Sajnos kevésbé légáteresztő a pamuthoz képest, emiatt alatta nem szellőzik olyan jól az ágynemű.

Pamut – polyester ágytakaró

A kevertszálas anyagok egyesítik alkotóelemeik jó tulajdonságait. Ezt az anyagot is bátran választhatjuk!

Steppelt ágytakaró

A textíliák vizuálisan melegséget és kényelmet teremtenek minden szobában. A hálószobában a központi helyet egy alvóhely foglalja el, és az ágyon lévő steppelt ágytakaró segíti a belső harmonikus és tökéletes megjelenését.

A steppelt ágytakarók fő előnye, hogy a termékek megőrzik alakjukat, gyakorlatilag nem gyűrődnek így kellemes esztétikai megjelenésűek, tartósak és praktikusak. Az ilyen ágytakarók lehetővé teszik az ágy gyors betakarását, és a hálószobának tiszta és ápolt megjelenést kölcsönöznek.

steppelt ágytakaró

 

Az ilyen steppelt ágytakarók gyakran béleltek, és hosszanti irányban vannak elvarrva (steppelve), így biztosítva, hogy akár mindkét oldala használható, és tartósabb is.

Az ágytakarókat vintage díszpárnákkal tehetjük teljessé.

Összegzés: A jól megválasztott vintage ágytakaró valóban hasznos, és a hálószoba igazi dísze. Otthonos érzést biztosít, miközben varázslatos hangulatot teremt a szobában. Szín, méret és anyag tekintetében bő a választék, így biztosan minden otthonba találunk egy tökéletes darabot.

Használd keresőnket!

Kosarad