Szalvéta etikett - Hogyan használd a szalvétát étkezéskor
Biztos Te is voltál már olyan helyzetben, hogy nem tudtad mit csinálj a szalvétával egy vacsora partin vagy egy elegáns étteremben. Az öledbe tedd? Vagy az asztalra? Mikor és hogyan? Mi van, ha lecsúszik az öledből?
És mit csinálsz a szalvétával, miután befejezted az evést? A tányérra, a tányér mellé vagy a szék háttámlája kell tenni? Ezek tipikusan olyan kérdések, amelyek sokunkban felmerülnek a szalvéta helyes használatával kapcsolatban.
A szalvéta egyike azoknak a dolgoknak a terített asztalnál, amelyeket az emberek természetesnek vesznek. Úgy tűnik azonban, hogy gyakran zavarba hoznak minket a helyes használatot illetően. A megfelelő étkezési, szalvéta etikett és asztali illemszabályok közé tartozik, hogy tudjuk, hogyan kell használni a szalvétát.
Étkezéskor a szalvéta megfelelő használata fontos része az étkezés élményének. Nemcsak a kiömlött folyadékok letörléséhez és a száj megtörléséhez hasznos, hanem akkor is elengedhetetlen, ha meg kell tisztítani a kezed. Íme, néhány etikett tipp a szalvéta használatához.
Milyen szalvétát használjunk?
Ma már megszámlálhatatlan színű és mintával ellátott szalvéta áll rendelkezésedre az asztal megterítésekor és díszítésekor. Néhány alapvető illem szabályt azért érdemes figyelembe venni a szalvéta kiválasztásakor, különösen ha hivatalos eseményről van szó. A formális eseményeken illik textil szalvétát használni, lehetőleg fehér vagy egyszínű pasztell árnyalatban, de fontos, hogy illeszkedjen az asztal összképéhez. Egy esküvői szalvéta a helyszíntől függően azonban lehet akár papírszalvéta is, mivel már elegáns, dombornyomott mintával is elérhető, például a mi kínálatunkban is.
Hol helyezzük el az asztalon a szalvétát?
A leggyakoribb eset, hogy a szalvétát az étkészlet bal oldalán helyezzük el, a villa alatt. De előfordul már gyakran olyan teríték is, hogy a tányér jobb oldalán található, tehát ez nem hiba. Hivatalos, elegáns eseményeken a textil szalvéta tányéron is elhelyezhető.
- Hivatalos étkezés szalvétája: Fehér, törtfehér, krém, az elefántcsont vagy az ecru árnyalatai, minta nélkül, vagy szolid mintával
- Alkalmi vacsora szalvétája: Világosabb és Kontrasztos színek is használhatók igényesen kidolgozott mintával vagy hímzés a szalvétákon megengedett
Szalvéta használata étteremben
Vedd fel a szalvétát, amint leültél
Amint helyet foglaltál az étteremben, a következő dolog, amit tenned kell, hogy elveszed a szalvétát a tányér közepéről vagy mellőle. A szalvétát egyszerűen csak hajtsd szét, és tedd az öledbe. Itt kell tartanod addig, amíg szükséged lesz majd rá. Szánj időt a szalvéta kibontására mielőtt az öledbe teszed. Egyes éttermekben a felszolgáló személyzet is elvégezheti ezt a szolgáltatást, de ez egyre ritkábban fordul elő.
Tartsd a szalvétát az öledben
A szalvétának az öledben kell maradnia, amíg szükséged nem lesz rá, vagy amíg az étkezés véget nem ér. Soha ne használd a szalvétát az evőeszközök tisztítására vagy az arc megtörlésére. Ha ki kell fújni az orrod, akkor kicsit fordulj el az asztaltól és a vacsora társaidtól, és használd a zsebkendőt.
Tedd félre a szalvétát, ha étkezés közben felállsz
Ha el kell menned az asztaltól bármi oknál fogva, egyik kezeddel vedd fel, majd lazán hajtsd össze a szalvétát, és helyezd a székedre. Nem kell újra tökéletesen összehajtogatni a szalvétát, de igyekezz nem összegyűrni vagy gömbölyíteni.
Szájtörlés szalvétával étkezés közben
Az étkezés során gyakran előfordul, hogy meg kell törölnöd a szádat. A megtörléshez óvatosan töröld le a szádat és a szélét, és hagyd, hogy a szalvéta felszívja a maradékot, zsiradékot. Az is elengedhetetlen, hogy a szalvétát a bor vagy más ital kortyolgatása előtt is használd a száj megtörléséhez, így nem hagy zsíros foltot a pohár peremén, mely amúgy rendkívül kellemetlen érzéseket is kelthet bennünk.
A szalvétával is jelezheted, ha végeztél az étkezéssel
Az étkezés végén tedd a szalvétát félig összehajtva a teríték bal oldalára. Bármelyik mozdulat jelzi a pincérnek, hogy befejezted az adott fogást, és ők elvihetik a tányérokat. Az étkezés legvégén a tányér közepére tedd a szalvétát.
A szalvéta használata egy elegáns baráti vacsoránál
Ha egy elegáns családi vagy baráti vacsorán veszel részt, az etikett azt javasolja, hogy ne legyél a középpontban. Tiszteld meg partnereid és a házigazdát vagy a háziasszonyt figyelmeddel.
Várd meg, amíg a házigazda jelzi az étkezés kezdetét
A formális ebédnél vagy vacsoránál az étkezés hivatalosan akkor kezdődik, amikor a házigazda vagy a háziasszony kibontja a szalvétáját. Ez jelzés az összes vendégnek, hogy kövessék a példáját. Tehát ekkor bontsd szét a szalvétát és tedd az öledbe.
Tartsd a szalvétát az öledben.
Mint egy étteremben, a szalvétának az öledben kell maradnia, amíg valamilyen okból fel nem kell állnod, vagy amíg az étkezés véget nem ér.
Az étkezés során figyeld a házigazdát
Az étkezés végét általában azzal jelzi, hogy a szalvétáját az asztalra teszi. Az étkezés végeztével Neked is jelezni kell azzal, hogy a szalvétát szépen az asztalra helyezed a tányértól balra. Ne feledd, hogy nem kell megpróbálni újra szépen összehajtani a szalvétát.
Mit ne tegyél a szalvétával
Végezetül adunk néhány javaslatot, hogy az étkezés közben mi ne tegyél az illemtan szerint.
- Ne használd a szalvétát kellékként, hogy megmagyarázz valamit a beszélgetés során.
- Ne tűrd a szalvétát az ingedbe. Ha homárt vagy más szaftos, koszolós ételt eszel, kérhetsz erre a célra külön mellényt.
- Ne fújd az orrod a szalvétába.
- Ne dobd a szalvétát a tányérra, amelyen étel van.
Összegezve
Akár egy elegáns étteremben, akár egy barátodnál vacsorázol, igyekezz udvariasan és rendezetten étkezni, és szükség esetén használd a szalvétát. A szalvétát az étkezés elején tedd az öledbe, majd az étkezés befejeztével vissza az asztalra. A megfelelő szalvétahasználat kulcsa az is, hogy vérmérséklettől függetlenül ne Te legyél a középpontban.
-
Publikálva
étkészlet, lakberendezes, szalvéta