info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

Szalvéta etikett - Hogyan használd a szalvétát étkezéskor

Szalvéta etikett - Hogyan használd a szalvétát étkezéskor

Biztos Te is voltál már olyan helyzetben, hogy nem tudtad mit csinálj a szalvétával egy vacsora partin vagy egy elegáns étteremben. Az öledbe tedd? Vagy az asztalra? Mikor és hogyan? Mi van, ha lecsúszik az öledből? 

És mit csinálsz a szalvétával, miután befejezted az evést? A tányérra, a tányér mellé vagy a szék háttámlája kell tenni? Ezek tipikusan olyan kérdések, amelyek sokunkban felmerülnek a szalvéta helyes használatával kapcsolatban. 

A szalvéta egyike azoknak a dolgoknak a terített asztalnál, amelyeket az emberek természetesnek vesznek. Úgy tűnik azonban, hogy gyakran zavarba hoznak minket a helyes használatot illetően. A megfelelő étkezési, szalvéta etikett és asztali illemszabályok közé tartozik, hogy tudjuk, hogyan kell használni a szalvétát. 

Étkezéskor a szalvéta megfelelő használata fontos része az étkezés élményének. Nemcsak a kiömlött folyadékok letörléséhez és a száj megtörléséhez hasznos, hanem akkor is elengedhetetlen, ha meg kell tisztítani a kezed. Íme, néhány etikett tipp a szalvéta használatához.

Milyen szalvétát használjunk?

Ma már megszámlálhatatlan színű és mintával ellátott szalvéta áll rendelkezésedre az asztal megterítésekor és díszítésekor. Néhány alapvető illem szabályt azért érdemes figyelembe venni a szalvéta kiválasztásakor, különösen ha hivatalos eseményről van szó. A formális eseményeken illik textil szalvétát használni, lehetőleg fehér vagy egyszínű pasztell árnyalatban, de fontos, hogy illeszkedjen az asztal összképéhez. Egy esküvői szalvéta a helyszíntől függően azonban lehet akár papírszalvéta is, mivel már elegáns, dombornyomott mintával is elérhető, például a mi kínálatunkban is.

Hol helyezzük el az asztalon a szalvétát?

A leggyakoribb eset, hogy a szalvétát az étkészlet bal oldalán helyezzük el, a villa alatt. De előfordul már gyakran olyan teríték is, hogy a tányér jobb oldalán található, tehát ez nem hiba. Hivatalos, elegáns eseményeken a textil szalvéta tányéron is elhelyezhető.

  1. Hivatalos étkezés szalvétája: Fehér, törtfehér, krém, az elefántcsont vagy az ecru árnyalatai, minta nélkül, vagy szolid mintával
  2. Alkalmi vacsora szalvétája: Világosabb és Kontrasztos színek is használhatók igényesen kidolgozott mintával vagy hímzés a szalvétákon megengedett

Szalvéta használata étteremben

Vedd fel a szalvétát, amint leültél

Amint helyet foglaltál az étteremben, a következő dolog, amit tenned kell, hogy elveszed a szalvétát a tányér közepéről vagy mellőle. A szalvétát egyszerűen csak hajtsd szét, és tedd az öledbe. Itt kell tartanod addig, amíg szükséged lesz majd rá. Szánj időt a szalvéta kibontására mielőtt az öledbe teszed. Egyes éttermekben a felszolgáló személyzet is elvégezheti ezt a szolgáltatást, de ez egyre ritkábban fordul elő.

Tartsd a szalvétát az öledben

A szalvétának az öledben kell maradnia, amíg szükséged nem lesz rá, vagy amíg az étkezés véget nem ér. Soha ne használd a szalvétát az evőeszközök tisztítására vagy az arc megtörlésére. Ha ki kell fújni az orrod, akkor kicsit fordulj el az asztaltól és a vacsora társaidtól, és használd a zsebkendőt. 

Tedd félre a szalvétát, ha étkezés közben felállsz

Ha el kell menned az asztaltól bármi oknál fogva, egyik kezeddel vedd fel, majd lazán hajtsd össze a szalvétát, és helyezd a székedre. Nem kell újra tökéletesen összehajtogatni a szalvétát, de igyekezz nem összegyűrni vagy gömbölyíteni. 

Szájtörlés szalvétával étkezés közben

Az étkezés során gyakran előfordul, hogy meg kell törölnöd a szádat. A megtörléshez óvatosan töröld le a szádat és a szélét, és hagyd, hogy a szalvéta felszívja a maradékot, zsiradékot. Az is elengedhetetlen, hogy a szalvétát a bor vagy más ital kortyolgatása előtt is használd a száj megtörléséhez, így nem hagy zsíros foltot a pohár peremén, mely amúgy rendkívül kellemetlen érzéseket is kelthet bennünk. 

szalveta etikett

A szalvétával is jelezheted, ha végeztél az étkezéssel

Az étkezés végén tedd a szalvétát félig összehajtva a teríték bal oldalára. Bármelyik mozdulat jelzi a pincérnek, hogy befejezted az adott fogást, és ők elvihetik a tányérokat. Az étkezés legvégén a tányér közepére tedd a szalvétát.

A szalvéta használata egy elegáns baráti vacsoránál 

Ha egy elegáns családi vagy baráti vacsorán veszel részt, az etikett azt javasolja, hogy ne legyél a középpontban. Tiszteld meg partnereid és a házigazdát vagy a háziasszonyt figyelmeddel. 

Várd meg, amíg a házigazda jelzi az étkezés kezdetét

A formális ebédnél vagy vacsoránál az étkezés hivatalosan akkor kezdődik, amikor a házigazda vagy a háziasszony kibontja a szalvétáját. Ez jelzés az összes vendégnek, hogy kövessék a példáját. Tehát ekkor bontsd szét a szalvétát és tedd az öledbe. 

Tartsd a szalvétát az öledben.

Mint egy étteremben, a szalvétának az öledben kell maradnia, amíg valamilyen okból fel nem kell állnod, vagy amíg az étkezés véget nem ér. 

Az étkezés során figyeld a házigazdát

Az étkezés végét általában azzal jelzi, hogy a szalvétáját az asztalra teszi. Az étkezés végeztével Neked is jelezni kell azzal, hogy a szalvétát szépen az asztalra helyezed a tányértól balra. Ne feledd, hogy nem kell megpróbálni újra szépen összehajtani a szalvétát.

 

Mit ne tegyél a szalvétával

 Végezetül adunk néhány javaslatot, hogy az étkezés közben mi ne tegyél az illemtan szerint. 

  1. Ne használd a szalvétát kellékként, hogy megmagyarázz valamit a beszélgetés során.
  2. Ne tűrd a szalvétát az ingedbe. Ha homárt vagy más szaftos, koszolós ételt eszel, kérhetsz erre a célra külön mellényt.
  3. Ne fújd az orrod a szalvétába.
  4. Ne dobd a szalvétát a tányérra, amelyen étel van.

 

Összegezve 

Akár egy elegáns étteremben, akár egy barátodnál vacsorázol, igyekezz udvariasan és rendezetten étkezni, és szükség esetén használd a szalvétát. A szalvétát az étkezés elején tedd az öledbe, majd az étkezés befejeztével vissza az asztalra. A megfelelő szalvétahasználat kulcsa az is, hogy vérmérséklettől függetlenül ne Te legyél a középpontban.

Használd keresőnket!

Kosarad