Régimódi mézeskalács sütemény recept
A karácsonyi időszak tele van csodálatos, megnyugtató és finom illatokkal: a frissen vágott karácsonyfa illata, a forró csokoládé aromája melegítés közben a tűzhelyen vagy a parázsló farönk a kandallóban, de egyik sem ér fel azzal, ahogyan a mézeskalácsban lévő fűszerek illata betöltik otthonunkat és megnyugtató, pihentető légkört varázsolnak lelkünkbe. A gyömbér és a szegfűszeg aromája, a fahéj mámorító illata és a melasz mély földi esszenciája mintha megújítaná és felmelegítené a lelket.
Honnan származik a mézeskalács?
A mézeskalács története hosszú időkre nyúlik vissza. Maga a gyömbér Ázsiából származik, ahol számtalan egyéb fűszerrel együtt évezredek óta használják. Minden bizonnyal az ókori Görögországban és Rómában használták, gyakran a fűszeres sütemények vagy a mézes sütemények különböző formáinak összetevőjeként. Európának azonban kb. 1000-ig kellett várnia, amikor a szerzetesek visszatértek a Földközi-tenger keleti keresztes hadjáratából, hogy megízleljék első gyömbérüket.
Az európaiaknak azonban nem tellett sok időbe, hogy számos felhasználási lehetőséget találjanak ennek az új fűszernek. A középkorban a gyömbért, a borsot, a fahéjat és a rengeteg egyéb fűszert gyakran hozzáadták a húsokhoz és a főételekhez, sokszor azért, hogy a vendégeknek bebizonyítsák, milyen gazdag a házigazda, de a nyugati konyhában a gyömbér elsősorban a desszertek világában vált népszerűvé.
Manapság a „mézeskalács” szó különféle édességekre alkalmazható, a kemény, törékeny sütiktől kezdve a kekszhez hasonló csemegékig.
Régimódi Mézeskalács sütemény recept
Ez a recept régimódi mézeskalácshoz készült, nem a ma annyira népszerű különböző formákra vágott kekszes sütihez, hanem igazi "gyömbéres kenyér", azaz süteményhez. Az eredeti recept melasszal készült, de mi a melaszt mézzel helyettesítettük.
Hozzávalók:
- ½ csésze fehér cukor
- ½ csésze vaj
- 1 tojás
- 1 csésze melasz
- 2 ½ csésze liszt
- 1 ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
- ½ teáskanál só
- 1 csésze forró víz
Elkészítés
Íme az eredmény:
Miért olyan népszerű a mézeskalács karácsonykor?
A mézeskalács annyira népszerűvé vált Európában, hogy „mézeskalács vásárokat”, összejöveteleket rendeztek kis és nagy városokban egyaránt, ahol az emberek megkóstolhatták a népszerű csemegét.
Azt mondják, hogy Viktória királynő és férje, Albert herceg hozták divatba a mézeskalács sütiket, amikor beépítették azokat a többi német karácsonyi hagyományba, amelyet a XIX. Század közepén átvettek, például a karácsonyfát. Ebben az időben kezdett hozzákapcsolódni a mézeskalács süti a karácsonyhoz is és a század végén került a szokásos karácsonyi szimbólumok közé.
Ma a mézeskalács sütik és a házak népszerűbbek, mint valaha, és Amerikában is bevált karácsonyi hagyománnyá vált.
-
Publikálva
mézeskalács sütemény recept, recept