info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

Régimódi mézeskalács sütemény recept

Régimódi mézeskalács sütemény recept

A karácsonyi időszak tele van csodálatos, megnyugtató és finom illatokkal: a frissen vágott karácsonyfa illata, a forró csokoládé aromája melegítés közben a tűzhelyen vagy a parázsló farönk a kandallóban, de egyik sem ér fel azzal, ahogyan a mézeskalácsban lévő fűszerek illata betöltik otthonunkat és megnyugtató, pihentető légkört varázsolnak lelkünkbe. A gyömbér és a szegfűszeg aromája, a fahéj mámorító illata és a melasz mély földi esszenciája mintha megújítaná és felmelegítené a lelket.

Honnan származik a mézeskalács?

A mézeskalács története hosszú időkre nyúlik vissza. Maga a gyömbér Ázsiából származik, ahol számtalan egyéb fűszerrel együtt évezredek óta használják. Minden bizonnyal az ókori Görögországban és Rómában használták, gyakran a fűszeres sütemények vagy a mézes sütemények különböző formáinak összetevőjeként. Európának azonban kb. 1000-ig kellett várnia, amikor a szerzetesek visszatértek a Földközi-tenger keleti keresztes hadjáratából, hogy megízleljék első gyömbérüket.

Az európaiaknak azonban nem tellett sok időbe, hogy számos felhasználási lehetőséget találjanak ennek az új fűszernek. A középkorban a gyömbért, a borsot, a fahéjat és a rengeteg egyéb fűszert gyakran hozzáadták a húsokhoz és a főételekhez, sokszor azért, hogy a vendégeknek bebizonyítsák, milyen gazdag a házigazda, de a nyugati konyhában a gyömbér elsősorban a desszertek világában vált népszerűvé.

Manapság a „mézeskalács” szó különféle édességekre alkalmazható, a kemény, törékeny sütiktől kezdve a kekszhez hasonló csemegékig.

Régimódi Mézeskalács sütemény recept

Ez a recept régimódi mézeskalácshoz készült, nem a ma annyira népszerű különböző formákra vágott kekszes sütihez, hanem igazi "gyömbéres kenyér", azaz süteményhez. Az eredeti recept melasszal készült, de mi a melaszt mézzel helyettesítettük.

Hozzávalók: 

  • ½ csésze fehér cukor
  • ½ csésze vaj
  • 1 tojás
  • 1 csésze melasz
  • 2 ½ csésze liszt
  • 1 ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • ½ teáskanál só
  • 1 csésze forró víz

Elkészítés

Pipálható ellenőrző lista
  • Melegítsd elő a sütőt 175 ° C-ra. Egy közepes négyzet alakú serpenyőt lisztezz ki vagy tegyél bele sütőpapírt.

  • Egy nagy tálba tedd bele a cukrot és a vajat, kezd el keverni krémesre, majd tedd hozzá a tojást, és belekeverjük a melaszt vagy a mézet.

  • Egy tálban szitáljuk össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a gyömbért és a szegfűszeget. Vagy ezek helyett használhatsz mézeskalács fűszerkeveréket is. Belekeverjük a tejszínes keverékbe. Miközben kavarod add hozzá a forró vizet, hogy ne álljon össze. Öntsd a masszát az előkészített serpenyőbe.

  • Süssük 1 órát az előmelegített sütőben, amíg a közepébe helyezett villa tisztán nem jön ki. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni a serpenyőben.

Íme az eredmény:

mézeskalács sütemény recept

Miért olyan népszerű a mézeskalács karácsonykor?

A mézeskalács annyira népszerűvé vált Európában, hogy „mézeskalács vásárokat”, összejöveteleket rendeztek kis és nagy városokban egyaránt, ahol az emberek megkóstolhatták a népszerű csemegét.

Azt mondják, hogy Viktória királynő és férje, Albert herceg hozták divatba a mézeskalács sütiket, amikor beépítették azokat a többi német karácsonyi hagyományba, amelyet a XIX. Század közepén átvettek, például a karácsonyfát.  Ebben az időben kezdett hozzákapcsolódni a mézeskalács süti a karácsonyhoz is és a század végén került a szokásos karácsonyi szimbólumok közé.

Ma a mézeskalács sütik és a házak népszerűbbek, mint valaha, és Amerikában is bevált karácsonyi hagyománnyá vált.

 

Használd keresőnket!

Kosarad