info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

Pávaszék - egy kis vintage luxus

Pávaszék - egy kis vintage luxus

A székek nemcsak arra valóak, hogy leüljünk benne; az, hogy milyen székben ülünk elmond rólunk valamit a külvilág felé, képviseli a stílust, az eleganciát, amit a székben ülő a világ felé kommunikál, amit gondol a világról és magáról.

Mi az a pávaszék?

A pávaszék egy trónszerű szék nagyon nagy részletesen kidolgozott, díszes, masszív háttámlával és a szék ülőrésze általában homokóra alakú. A szék így hasonlít egy teljes pompájában pöffeszkedő pávára. Tehát nem véletlen, hogy különféle hírességek, rocksztárok, popsztárok és filmsztárok szerették meg a pávaszéket és használják előszeretettel.

A pávaszékek az 1960-as és 70-es évek egyik legismertebb bútordarabjai voltak. Az eredeti vintage pávaszék rattanból készül. A stílusos és egzotikus megjelenésű székek a hollywoodi csillogást képviselték, és nagy hangsúlyt kaptak a korabeli fényképeken is. Ma ismét megújult az érdeklődés e gyönyörű retro darabok iránt.

A pávaszék történelme

A rattan története már az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, ahol fonott tárgyakat, például kosarakat vagy ládákat használtak az emberek otthonukban. A 16. században a fonott bútorok, tárgyak egyre gyakoribbá váltak az európai országokban, mint Spanyolország, Portugália vagy Anglia. A fonott bútorokat egzotikusnak tekintették, tekintettel a rattan trópusi eredetére és különleges megjelenésére. A fonott bútorok meglehetősen népszerűek voltak a viktoriánus korban is. 

Bár a pávaszék eredete széles körben vitatott, a legtöbb nézet szerint  valószínűleg a Fülöp-szigetekről származik, ezért is nevezik gyakran manilai vagy fülöp-szigeteki széknek is. Egy beszámoló a szék eredetét a manilai Bilibid börtönig vezeti vissza, ahol a raboskodó lakosság feladata az volt, hogy rattanból szőjön lakberendezési bútorokat eladásra. 

Az 1800-as évek végén a fonott bútorok ismét divatba jöttek. Ez részben annak köszönhető, hogy egyre népszerűbbé váltak a tornácok, verandák, ezért megfelelő kerti bútorokra volt szükség. Mivel ebben az időben még nem volt légkondicionáló, azt is javasolták, hogy “hűtsük” le a házat a könnyű és “levegős” fonott bútorokkal.

A 19. század elején portrék készítésekor is elterjedté váltak. A székek nemcsak könnyedek és így könnyen mozgathatóak voltak, hanem a támla mintája szőtt és göndör volt, ami szemet gyönyörködtető hátteret jelentett. De a fonott székek más célt is szolgáltak. A társadalmi kiegyenlítődés egyik eszköze is volt, hiszen a fotózáson társadalmi szinttől függetlenül minden ember részt vehetett, így szimbolikusan eltüntette az egyenlőtlenségeket. A 20. század elején a pávaszék népszerűsége alábbhagyott. Az 1930-as években és a nagy gazdasági világválság idején szinte elfeledetté vált.

Az 1960-as évekre a pávaszék ismét bekerült Hollywoodba, a filmekbe, a tévékészülékekbe és a hírességek portréikba. Az albumborító-tervezők divatot csináltak a páva székből, Dolly Partontól kezdve, Al Green-en át, Donna Summerig mindenkinek volt egy lemezborítója, amelyen pávás székben láthatjuk.

pávaszék

De a mai popkultúrában is megtalálhatjuk modern változatát, például Beyoncé is használta már. Napjainkban a vintage pávaszékek népszerűsége továbbra is nagy, mivel a tervezők sokféle új karaktert adnak hozzá, a bohém stílustól a luxusig. Azok a tervezők, akik a pávaszékeket szokták használni, nem csak dekoratív pompáját kedvelik, hanem laza rattan szövését is, amely tökéletes illik a merész falszínek, háttérképek, modern függönyök vagy a szabadban zöldellő lombok közé is.

Mi az a rattan bútor?

A rattan egy pálmafaj, amely Délkelet-Ázsiában található, és tartósabb, mint az európaiak által használt hasonló anyagok. Rugalmas és strapabíró anyag, így jó alapanyaga a bútoroknak is. Napjainkban ismét reneszánszát éli a rattanból készült bútor, mivel jó minőségű, időtálló anyagról van szó, és a természet közeliséget is szimbolizálja.

Ma már nem szigorúan csak rattanból készül a pávaszék, más anyagokat is használnak, például műanyagot vagy nádat, modern verzióban fémet. 

Miért válaszd a pávaszéket?

A pávaszékek a legjellegzetesebb rattan kerti székek. Rendkívül egzotikus megjelenésükkel kitűnnek a tömegből - kültéren és bent egyaránt. Minden rattan pávaszék ikonikus jellemzője a homokóra alakú ülés és a ventilátor alakú hátlap. Különösen magas bútor, viszonylag keskeny talppal, mégis rengeteg kényelmet és helyet kínál a rajta ülő számára.

pávaszék

Gyakran a hátlap fenségesen díszített, és általában halvány bézs árnyalatúak vagy fehérek. A széles háttámlába finoman ívelt karokkal ellátott pávaszékek hihetetlenül stílusosak és mégis meglepően robusztosak.

Ha beleülsz ebbe a vintage darabba, érezni fogod a kényeztető luxus érzését.

 

 

 

Használd keresőnket!

Kosarad