info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

Ötórai tea: a tökéletes délutáni tea titkai

Ötórai tea: a tökéletes délutáni tea titkai

A délutáni tea hagyománya még mindig nagyon is él Angliában. Az évszázadok során az angolok annyira megszerették ezt az italt, hogy az mindennapi életük szerves részévé és egy olyan társadalmi rituálé főszereplőjévé vált, amely a tizenkilencedik századig nyúlik vissza.

Londonban és más angol városokban is számos olyan helyet találsz, ahol megkóstolhatod az 5 órai tea igazi esszenciáját, beleértve a jellemzően ilyenkor fogyasztott sós és édes finomságokat.

Mi tehát a titka a tökéletes angol tea elkészítésének, és hogyan kezdődött ez a szokás? Derítsük ki!

A teázás története

A délutáni tea, az angol szokások legkiválóbbika, talán meglepő módon viszonylag új hagyomány. Míg a teázás szokása az i. e. harmadik évezredre nyúlik vissza Kínában, és Angliában az 1660-as években II. Károly király és felesége, Catherine de Braganza portugál infánsnő népszerűsítette, a "délutáni tea" fogalma csak a 19. század közepén jelent meg először.

A délutáni teát 1840-ben Anna, Bedford hetedik hercegnője vezette be Angliában. A hercegné délután négy óra körül megéhezett. Az ő háztartásában a vacsorát divatosan későn, nyolc órakor szolgálták fel, így az ebéd és a vacsora között hosszú idő telt el. A hercegnő kérte, hogy késő délutánra egy tálca teát, kenyeret és vajat (valamivel korábban Sandwich grófjának támadt az az ötlete, hogy két szelet kenyér közé tölteléket tegyen) és süteményt hozzanak a szobájába. Ez szokásává vált, és elkezdte meghívni a barátait is.

Ez a teázással töltött pihenő divatos társadalmi esemény lett. Az 1880-as években a felsőosztálybeli és társasági nők hosszú ruhát, kesztyűt és kalapot öltöttek a délutáni teához, amelyet általában négy és öt óra között szolgáltak fel a szalonban.

 A hagyományos délutáni tea finom szendvicsek (köztük természetesen vékonyra szeletelt uborkás szendvicsek), pogácsa, tejszínhabbal és lekvárral tálalva. Mellé sós kekszeket és péksüteményeket is felszolgálnak. Az Indiában vagy Ceylonban termesztett teát ezüst teáskannákból töltik finom csontporcelán csészékbe.

A hagyományos angol teázáshoz bizonyos feltételek betartása szükséges: különleges terítés, a teafajták nagy választéka és a tea etikett. A helyiségnek, ahol a teát isszák, tágasnak kell lennie, hogy szabadon lehessen mozogni és kommunikálni.

A kis teázóasztalt fehér terítővel borítják, és ünnepélyesnek kell lennie, amihez a terítő széleinek a lehető legalacsonyabban kell lógniuk. Az asztalterítőhöz megfelelő terítéket választunk, amelyek az színe vagy textúrája szerint harmonizálnak vele. Az asztal közepén a díszítéshez egy vázát helyezhetsz el friss virágokkal, lehetőleg szintén világos színűvel.

 

Az angol tea kezdetben főként magánrendezvény maradt, amelyre az előkelő hölgyek hívták meg barátaikat és ismerőseiket; amikor már Viktória királynő is elkezdte szervezni a saját délutáni teáit, ezekből valóban hivatalos alkalmak lettek, amelyeket teafogadásoknak neveztek. Ezek általában délután 4 és este 7 óra közötti időpontok voltak, és akár 200 vendéget is magában foglalhattak. A felsőbb osztályok körében elterjedt rituálé az 1900-as évek folyamán valódi társadalmi eseménnyé alakult át, amely hosszas előkészületeket és a ruházat gondos kiválasztását igényelte. Később ez a szokás az összes társadalmi osztályra kiterjedt, és mindenütt elkezdtek megjelenni a délutáni teázás szertartásának szentelt létesítmények.

Mi kell az angol teához?

Sok angol számára a délutáni tea ma már csak egy csésze teát és néhány kekszet jelent, de a hagyomány megmaradt, és a délutáni tea a születésnapokon vagy babaköszöntőkön gyakran használt formula.

Ha szeretnéd meglepni barátaidat egy tökéletes angol teával, akár több ezer kilométerre Londontól, itt van néhány praktikus tipp és tanács, hogy mire van szükséged: 

  • Válogatott szendvicsek uborkával, füstölt lazaccal és krémsajttal, sonkával és mustárral;
  • Classic Victoria sandwich, ami egy hagyományos angol teasütemény, amelyet félbevágsz, és megtöltött édes hozzávalókkal, például rántott krémmel és lekvárral;
  • házi sütemények, mint például a már említett Victoria Sponge Cake, a pudingos torta, amely hasonló a pudingkrémmel és gyümölccsel töltött muffintésztából készül, vagy a marcipánréteggel bevont, őrölt mandulából készült Battenberg-torta.

Melyik teát válasszuk

Most, hogy már tudod, milyen finomságokat kínáljunk a vendégeknek az angol teán, még ki kell kiválasztani, hogy milyen típusú teát szolgálj fel. A leggyakrabban használt fajták az Earl Grey és az English Breakfast, de a Darjeeling is érdekes keverék, amit érdemes szem előtt tartani. Végül pedig ne feledd, hogy ha ragaszkodni szeretnél a hagyományokhoz, akkor leveles teát használj, ne pedig teafiltereket, hagyd egy darabig főni porcelán teáskannában, majd porcelán csészékben is tálald.

A tea tálalása

Az angol teázás szertartásához szorosan hozzákapcsolódik a tea minőségi felszolgálása, a megfelelő teáskannából és teáscsészékből.

Ezek jó, ha porcelánból készülnek, de még elegánsabb a csontporcelán megoldás. Vannak klasszikus virágmintás készletek, de választhatsz az egyszerű fekete egyszínűtől kezdve az élénk többszínűig is.

Fontos még a teáskanna és a teás csésze alakja is. Ebben az esetben kerüld a modern vagy távolkeleti változatokat, és a klasszikus, például a bájos és elegáns Viktoriánus korszakbeli vintage változatokat keresd.

 

Használd keresőnket!

Kosarad