info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

Karácsonyi bögre az adventi estékre

Karácsonyi bögre az adventi estékre

Gyerekkoromban volt otthon egy kedvenc karácsonyi hagyományunk. Az adventi időszakban, minden vasárnap este, amikor meggyújtottuk az adventi koszorú gyertyáját, anyukám egy nagy fazék forró csokoládét főzött. A család leült az asztalhoz, és meghitt, gyertyafényes hangulatban elkortyolgadtuk a finom kakaót a mi édes kis mikulás bögréinkből. Az évek során ezek a bögrék elkoptak és ahogy felnőttek lettünk már nem használtuk őket. Amikor férjhez mentem, és megszülettek gyermekeim, anyukám átadta nekem ezeket a bögréket, és ennyi évvel később még mindig nagy becsben tartom őket. Soha nem tudok úgy tekinteni ezekre az ikonikus bögrékre, hogy ne idéznének fel édes karácsonyi emlékeket.

Szerettem volna folytatni ezt a hagyományt párommal és gyermekeimmel. A hideg estéken megfőzöm a finom kakaót, és néhány karácsonyi bögre társaságában leülünk és elfogyasztjuk. A gyerekek nagyon élvezik, és biztos vagyok benne, hogy felnőt korukban is emlékezni fognak ezekre a meghitt, közösen eltöltött családi pillanatokra.

Milyen karácsonyi bögrét válassz? 

Ma már a boltok kínálatában rengeteg féle karácsonyi bögrét találsz, melyeket akár online webáruházaktól is megrendelhetsz. Szinte zavarba jön az ember, és a széles kínálatban nem is tudja melyiket válassza. Ezért az sem baj, ha több is megtetszik, ha nemcsak egy bögrét rendelsz magadnak, vagy szeretteidnek.

A kerámia bögrék kissé robosztusabbak, a porcelán bögrék finom tapintásúak, és részletesebb dekorációt is elbírnak.

A karácsony klasszikus színei a piros és a zöld, esetleg arany színnel kombinálva. Népszerű szimbólumai a Télapó, a rénszarvasok és a hóember.

Vásárlóink visszajelzése alapján fontos választási szempont még a bögre űrtartalma. A klasszikus bögrék általában 3-400 ml körül vannak, de ma már találkozhatunk 500-600 ml kivitellel is arra az esetre, ha nagyon szeretjük a kakaót vagy a forró teát. Bár nem bögre kategória, de az ünnepi kávénkat már karácsonyi eszpresszó kávés csészéből is elfogyaszthatjuk, melyek jellemzően 80-100 ml kiszerelésben kaphatóak.

Mikulásos karácsonyi bögre 

Kétségkívül a legnépszerűbb karácsonyi bögre a mikulásos. Ezen belül is találhatunk vidám mosolygós télapót ajándékokkal, vagy egy kissé komolyabb ábrázolásban erdei állatokkal egy havas tájon.

Mikulásos karácsonyi bögre

 

Hóemberes karácsonyi bögre

 A hóember témájú bögre a gyermekek számára szórakoztató megoldások, és tökéletes kiegészítői bármelyik ünnepi fotónak.

Hóemberes karácsonyi bögre

Rénszarvasos karácsonyi bögre 

A télapó segítője a rénszarvasok, kedvencünk pedig Rudolf, így ő sem hiányozhat a karácsonyi bögre felhozatalból. A rénszarvasos karácsonyi bögrék vidámak és a gyerekek kedvence lehet.

Rénszarvasos karácsonyi bögre

Vörösbegy karácsonyi bögre

A tizenkilencedik századtól kezdve a vörösbegyek egyre nagyobb kaptak a karácsonyi időszakban, és szép lassan az egyik kedvelt szimbóluma lett az adventi időszaknak. Egy régi mese szerint, amikor Jézus keresztre volt feszítve, egy madárka repült hozzá, és énekelt neki, hogy csökkentse szenvedését. Jézus vére festette meg mellkasán a tollazatot vörösre.

Vörösbegy karácsonyi bögre

Diótörő karácsonyi bögre

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb karácsonyi szimbóluma a diótörő figura. Díszíthetjük vele otthonunkat, a bejáratot és a karácsonyfát is, így a bögréről sem hiányozhat.

 

Karácsonyi bögre ajándékba

A karácsonyi bögréket nemcsak mi gyűjthetjük, de ajándéknak is tökéletes választás. Ha van bögre mániás ismeretségi körünkben, ő mindig örülni fog egy új darabnak. De találhatunk olyat dekorációval díszített bögrét, aminek láttán beugrik egy-egy ismerősünk, családtagunk, aki biztosan örülni fog neki. Nem mellesleg céges karácsonyi ajándéknak is kitűnő választás egy karácsonyi bögre.

Egy kis történelem

 a kíváncsi lélek vagy és érdekelnek egyes hagyományok eredete, akkor hoztam egy kis történelmet is. Kellett egy kis kutatást végeznem, hogy többet tudjak meg ezekről az értékes bögrékről.

Ezeket az imádni való Mikulás bögréket először 1949-ben mutatták be a Holt-Howard Company által kínált szórakoztató karácsonyi dekorációs és konyhai tárgyak sorozat részeként. A céget az alapítók, Robert és John Howard családjainak 9000 dolláros kölcsönével alapították.  Üzletük nagy részét áruházakon és katalógusokon keresztül bonyolították le.  A kis Mikulás bögréik annyira népszerűek voltak, hogy a cég végül mindennapi használatra alkalmas kávés bögréket is készített belőlük. 

Összegezve

Fűszeres kakaó, csokoládé, forralt bor, forró tea ... a legfinomabb italokat a havas évszakban való kortyolgatásra találták ki. Egy karácsonyi bögre igazán szívet melengető hangulatba hoz a hideg reggeleken és estéken a forró italok elfogyasztása közben, és a családot is összehozza. Nemcsak gyerekeknek ajánljuk, és ajándéknak is tökéletes választás.

 

Használd keresőnket!

Kosarad