info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

Mekkora legyen a tortatál?

Mekkora legyen a tortatál?

A sütemények és torták minden esemény örömteli részét képezik, legyen szó születésnapról, névnapól, valamilyen neves évfordulóról vagy esküvőről. Ha gyakran ünnepeltek otthon, úgy elengedhetetlen, hogy beszerezz egy tortaállványt vagy tortatálat, amelyen bemutatod és stílusosan tálalod desszerteket.

Többféle tortatál is létezik és nem mindegy, hogy mikor melyiket használod. Ezen blog bejegyzésünk  segítségével ebben segítünk most Neked. 

Mi az a tortatál? 

A tortatál vagy tortatállvány elsődleges szerepe, hogy ízlésesen és stílusosan tálald a tortákat az eseményhez illő környezetben.  Egy tortatálon magasan helyezed el a desszertet, így az jobban észrevehető és kitűnik az asztalon. A jó tortalálak egy egyszerű, unalmas tortát is kivételesebbé tehetnek. Ezenkívül, egy tortatál búrával még biztonságosabbá teszi a felszolgálást, és amíg nem kezded el a torta felszeletelését, védi a bogaraktól és a piszoktól. Egy magas, emeletes tortaállvány méretillúziót kelt. Egy apró torta magasabbnak és kiemelkedőbbnek tűnhet tőle. 

Miért hasznos a tortatál? 

Egy torta megtervezése, elkészítése és díszítése sok időt és erőfeszítést igényel. Ha a tortát egy egyenetlen tálalóedényre helyezed, egy kis egyensúlyvesztés is tönkreteheti a remekművet. A torta mozgatása közben a cukormázat vagy a habot is meglökheted az ujjaiddal. Az ilyen balesetek elkerülése érdekében egy stabil tortatál vagy tortaállvány használata nagy segítségedre lesz.

A desszertek sok helyet foglalnak el, ha sík felületre helyezzük őket. Szerencsére a tortaállványok segíthetnek a helytakarékosságban is. Választhatsz több szintes állványokat is, amely segít elegánsan elrendezni a különböző desszerteket.

Melyik tortatál a nyerő választás? 

Manapság különböző típusú, méretű és stílusú tortaállványok vannak forgalomban, amelyeket felállíthatsz az étkezőasztalon.

Talpas tortatál 

Valószínűleg az összes típus közül a leggyakrabban használt. A talapzatos állvány egy fő alapból és egy körülbelül három-nyolc centiméter hosszú oszlopból áll. Az alap többféle méretben kapható (általában 15  és 30  cm között), és gyakran átlátszó üveg- vagy műanyagkupola kíséri, így a sütemény friss marad, miközben ki van állítva. A talapzat a legtöbb torta esetében a választott állvány, és többféle anyagból készül - a legnépszerűbb a porcelán, de gyakoriak a kerámia, az üveg és még a fa állványok is.

A talapzatos tortaállványok szélesebb torták befogadására alkalmasak.

Emeletes tortaállványok 

Bár a többszintes torták gyakran úgy tűnnek, mintha egyik réteg a másikra ülne, ez csak a többszintes állvány szerkezeti alátámasztása miatt lehetséges. Ahhoz, hogy szintekben dolgozhassunk, elengedhetetlen a többszintes állvány (más néven emeletes állvány).

Az emeletes állványok több lemezből állnak, amelyek mérete fokozatosan csökken, és így piramis alakúvá válnak. Ezek hasonlóak a talapzatos állványokhoz, azzal a különbséggel, hogy egynél több alap van, amelyre a torta ráülhet.

tortatál

 

Az emeletes tortaállványok két és hat szint közöttiek lehetnek, az utóbbiak akár 90 cm magasak is lehetnek. Egy hatszintes állvány általában egy 45 cm átmérőjű alsó alapból áll, amelyet 40 cm, 35 cm, 30 cm, 25 cm és 20 cm átmérőjű lemezek követnek. Az egyes lemezeket egy-egy tartóoszlop választja el egymástól. A többszintes állványokat általában esküvői tortakészítésekhez, illetve cupcake-ek és pogácsák bemutatására használják, és többnyire porcelánból, fémből és akrilból készülnek. 

Lebegő tortaállvány  

A lebegő tortaállványok a többszintes tortaállvány egy változata, azonban a tartó rudakat nem középen, hanem az állvány egyik oldalán helyezik el. Díszítéskor az állvány kialakítása azt a benyomást kelti, hogy a sütemények lebegnek, innen ered a neve. A díszes esküvői torták akkor működnek a legjobban, ha lebegő állványra helyezik őket.

Milyen anyagot válasszak? 

A tortatálak többféle anyagból készülhetnek, és mindegyiknek van előnye és hátránya is. Nézzük most ezeket.

Üveg tortatál

- egyszerű és hatékony, az üvegállványok minden hangsúlyt a tortára helyeznek. Az üveg átlátszó vagy színes változatokban kapható, sima, dombornyomott, fodros szélű kivitelben.

tortatál

Fém tortatál

 - az üvegnél könnyebb súlyú, és nagyszerű a nehéz, többszintes tortákhoz, a fém stabil, és lehetővé teszi, hogy a hangsúlyt a tortára helyezzük. A fémállványok ezüst vagy aranyozott kivitelben, valamint különböző formákban és méretekben kaphatók.

tortatál

Porcelán tortatál

 - a legnépszerűbb állvány, finom és kifinomult, a porcelán tálak többféle stílusban is kaphatóak, így gyakorlatilag minden alkalomra találsz megfelelő darabot.

 

tortatál

Kerámia tortatál

  • hasonló a porcelánhoz, kicsit robusztusabb megoldás.

 Fa tortaál

Rusztikus megoldás, és lehet elegáns is.

tortatál

 

Mekkora legyen a tortatál? 

Az, hogy mekkora tortaállványra van szükséged, végső soron a rá helyezendő torta méretétől függ. Az állvány kiválasztásakor az első számú szabály, hogy legalább akkora legyen, mint a torta alsó szintje és torta alapja. Egy kicsit nagyobb is jó, de soha ne legyen kisebb.

Ha olyan állványt választasz, amely nagyobb, mint a torta alsó szintje, akkor extra helyet biztosít a tortalapnak, ha az kilóg a torta alól. Ne legyen azonban túl nagy, mert az negatívan befolyásolhatja a torta általános megjelenését.

A tortatálak általában 26-32 cm átmérővel rendelkeznek. Ha Te készíted a tortád, figyelj a tortaál méretére; ha cukrásztól veszed, mindenképp egyeztesd vele, mekkora tortatálad van, és mekkora méretben készítsék el Neked a tortát.

A tortaállvány kiválasztásakor fontos tényező a teherbírás – ezzel a hétköznapi esetekben nem szokott gond lenni, de ha egy különleges torta lesz az ünnepség fókuszt pontja, figyelj arra, hogy az állvány elbírja a torta súlyát. A teherbírás az állvány gyártójától függ, és mindig érdemes kipróbálni az állványt a torta súlyával megegyező súlyokkal. A vas, a fém és a fa állványok teljesítenek a legjobban a nehéz torták esetében.

Jellemző tortatál méretek

 Tortatál méretek Tortatál magassága (cm) Tortatál átmérője (cm)
Kicsi 15 20
Közepes 18 26
Nagy 23 31
XXL 30 36

 

 

Tippek a választáshoz:

  1. Olyan állványt válassz, amely nagyobb vagy azonos méretű a torta aljával; de ne hagyj sok üres helyet.
  2. Válassz olyan darabot, amely a torta súlyát is elbírja.
  3. Válassz olyan színt, amely kiegészíti az alkalom témáját és a torta kialakításának sajátosságait.

Ha például rusztikus témájú rendezvényed van, szerezz be egy lenyűgöző faállványt vagy egy antikolt natúr kerámia tortatálat.

Egy esküvőre tökéletes választás egy porcelán vintage tortatál, mely általában fehér vagy halványrózsaszín színű és preferenciától függően kevesebb vagy több virág mintákkal díszített. 

Ha kreatív szeretnél lenni, adj némi személyre szabhatóságot a tortaállványhoz. Helyezz LED-lámpákat az állvány köré, hogy fényhatást keltsen, és ez különösen jól mutat az esti, éjszakai partikon.

Összegzés

A jó tortaállványnak mindig ki kell egészítenie a tortát, és nem kell feltűnőnek lennie, miközben a torta viszi a prímet. A legkézenfekvőbb színválasztás a fehér, amely minden dizájnhoz illik; azonban választhatsz olyan színt vagy mintát is, amely illik a torta színéhez, az alkalomhoz és az ízlésedhez. Ha szeretnél vizuálisan magasságot adni a megjelenésnek, válassz fekete vagy ezüst színű tortaállványt.

Aktuális tortatál és tortaállvány kínálatunkat itt találod!

 

Használd keresőnket!

Kosarad