info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

Az otthoni kávézás legfontosabb eszközei

Az otthoni kávézás legfontosabb eszközei

A világon a kávé az egyik legnépszerűbb ital, amit napi szinten milliárdok fogyasztanak. Legyen szó a reggeli napindítóról, esetleg a délutáni szieszta alatt elkészített habos változatról, a mindennapjaink szerves részévé vált. Sokan otthon isznak csak kávét, amihez a legtöbb esetben nem áll rendelkezésre minden szükséges eszköz. Lássuk, hogy mit érdemes beszerezni a konyhába, ha még indulás előtt látnánk el magunkat egy kis plusz energiával!

A kávézás világa

Manapság több mint 100 féle fajtát különböztetünk meg, amelyek közül mindössze kettőt használnak fel és forgalmazzák őket. Az egyik a jól ismert arabica, a másik pedig a robusta. Előbbi egy kicsit édesebb és selymesebb ízvilágú, aminek ráadásul a savtartalma is alacsonyabb. Jóval aromásabb, köszönhetően a pörkölésnek, ami előtt és után gyömölcsös és édes kávét kapunk. Ezzel szemben a robusta keserűbb és savasabb, nem annyira nemes, mint az előbb említett arabica. Ebből azonban remek eszpresszót lehet készíteni, legyen szó kotyogós vagy filteres kávéról egyaránt.

A koffeintartalmukat tekintve eléggé eltérnek egymástól, hiszen a robustában jóval több koffein található, mint az arabica típusban. Előbbi 1,5 és 4 % között mozog, míg utóbbi 0,3 és 1,5 % között. Ez ráadásul a kávé ízére is hatással van, hiszen a koffein azért valljuk be, kesernyés lehet.

Az otthoni kávézáshoz szükséges eszközök

Manapság elég egy kapszulás gép, hozzá a kis dobozokban kapható italok és már mehet is a főzés. Azonban sokan még mindig a jól bevált gépek mellett teszik le a voksukat, hiszen egy frissen őrült és készített ital sokkal aromásabb és ízletesebb. Ehhez azonban be kell szerezni pár eszközt.

Kávédaráló

Akár otthon is élhetünk azzal a luxussal, hogy nem egy őrült kávét veszünk meg a boltban, hanem saját magunk daráljuk le a szemes változatot. Vannak persze elektromos gépek, de nyugodtan válasszuk akár a hagyományos eszközöket, mint például egy kézi készülék. Persze a legtöbb ilyen nem alkalmas egy nagyobb társaság esetén történő kávézáshoz, hiszen letörik az ember keze. Viszont áramkimaradás esetén hasznos darab lehet. Amennyiben mégis az elektromos mellett döntünk, akkor a két fokozatos verziót válasszuk, ahol azért van lehetőségünk választani a méretek között.

kavedaralo

French press

Még a mai napig nagyon kedvelt főzőgép a french press, amellyel bármilyen kávét készíthetünk magunknak nagyobb mennyiségben. Akár hosszú változatról, akár lungoról van szó, ezeket ugyanúgy megkóstolhatjuk egy ilyen eszközzel. Egy stílusos darab ráadásul nemcsak segít a napindításban, de még a konyhában is remekül fest. Ehhez csak a kanállal ki kell mérni a darált kávét, majd mehet rá a 92 fokos víz. Keverés után várjunk 3 percet, majd nyomjuk le a szűrőt és már ihatunk is. Remek választás arra az esetre, ha a teraszon szeretnénk készíteni egy ízteljes koffeines italt, hiszen nem kell hozzá elektromos áram.

Eszpresszó kávés csészék

Nemcsak gépekre van szükség, hiszen valamiből meg kell inni azt a bizonyos rövid kávét. Az eszpresszó kávés csészék remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy reggelente nyugodtan és stílusosan fogyaszthassuk el a napindítót. A különleges poharaknak köszönhetően garantáltan élvezetesek lesznek a reggelek, hiszen a csodálatos minták jó érzéssel töltik el az embert. Nyugodtan beszerezhetünk szettben kapható típusokat is, így amennyiben nem egyedül töltenénk az időnket, esetleg a család többi tagja ugyanúgy szívesen fogyaszt egy-egy kávét, akkor nagyon jól jöhet egy többdarabos kivitel.

Összegezve

Az otthoni kávézáshoz tehát az eszpresszó kávés csészék mellé érdemes beszerezni egy kávédarálót, amivel sokkal ízletesebb és karakteresebb italokat készíthetünk. Emellé jól jön egy french press, amelyhez mivel nem kell áram, így akár a teraszon, de még a kertben is fogyaszthatunk ízteljes kávét.

Használd keresőnket!

Kosarad