info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

Mediterrán konyha: étkészletek és életérzés

Mediterrán konyha: étkészletek és életérzés

A mediterrán ételek és a megterített asztal színpompás, friss és hívogató. Mindemellett a mediterrán táplálkozás ennél jóval több: egy egészséges életmód, amelynek nemcsak a finom ételek, hanem a rendszeres testmozgás, és igen, a délutáni szieszta is része. Nemrég svájci kutatók megállapították, hogy a rendszeres délutáni alvás csökkenti a magas vérnyomást és a stroke kockázatát, ezért ne érezd magad kényelmetlenül, ha megengedheted magadnak ezt a kis luxust. 

A mediterrán ételekhez az autentikus tálalás, terítés ugyanolyan jelentőséggel bír, mint maga az ételek elkészítése és elfogyasztása. A megfelelő tálalás pozitív hatással van érzelmi, hangulati állapotunkra, ezért ha lehet, legalább a főétkezéseket igyekezzünk esztétikusan megterített asztal mellett elfogyasztani.

Szerencsére a mediterrán térség nemcsak a finom és egészséges ételekben, ízekben és illatokban gazdag, de a teríték összeállításában is széles a paletta. Színek, textúrák, formációk gazdag választékából válogathatunk ízlésünknek megfelelően. 

A mediterrán színek vibrálnak, de természetesek: terrakotta, olívazöld, padlizsán-lila, a tenger kékje, a citromültetvények sárga színe, a rák vöröse, és a sajtok krémesfehér színe. Fontos, hogy a terítékhez kiválasztott színek harmóniában álljanak az ételekkel és az egyéb díszítéssel.  

A tálalás célja, hogy az ételek kedvező tulajdonságait minél jobban kihangsúlyozzuk és fokozzuk a kulináris élvezetet. Ehhez hozzájárul az asztalterítő, a tányérok, evőeszközök, tálalóedények, maguk az ételek elrendezése, és még a szalvéta is. 

A mediterrán tálalás előkészítése

Fontos, hogy a fogásokat a megfelelő hőfokon tálaljuk. A meleg leveseket 60-70 fokon, a hideg leveseket 6-10 fokon tálaljuk. Ehhez a tálaló edényeket, de még akár a tányérokat is előkészítheted úgy, hogy előmelegíted a sütőben, vagy beteszed 10-20 percre a hűtőbe. 

Az edények mellett az evőeszközökre is fektess kellő hangsúlyt: a kanál megfelelő nagyságú legyen, a kések élesek legyenek és a fogásuk ergonomikus kialakítású. A mediterrán ételek elfogyasztásához legtöbbször vizet, vagy esténként bort szolgálunk fel, így az italhoz illő pohárról és boros kancsóról is gondoskodjunk. A bor felszolgálásánál figyelj a gyártó által javasolt hőfok betartására és a megfelelő borospohár kiválasztására. Vörösborhoz nagyobb, öblösebb pohár illik, a fehérborhoz keskenyebb. A bor kapcsán két fontos szabály van: az étel jellegéhez illeszkedjen, és ha a főzéskor is használtunk bort, akkor ugyanabból a fajtából kell felszolgálni.

A dél-európai országok asztalán szinte mindenhol megtalálhatóak az ételek további ízesítéséhez szükséges olajok, mártások, fűszerek. Ehhez is találsz megfelelő edényeket. A főételekhez sokszor nem a nálunk megszokott rizs és krumpli köretet eszik: gyakori a saláta és a kenyér. Utóbbihoz textil vagy fonott kenyérkosarat helyezz el az asztalon úgy, hogy lehetőleg mindenki kényelmesen elérje. A kenyér, zsemle tálalásánál előnyös ha kisebb szeleteket vágsz, mert egyrészt mutatósabb, másrészt az elfogyasztásuk is könnyedebb.

A húsok, halak esztétikus és praktikus tálalása során célszerű a tálalóedényre felszeletelve, egymást félig fedve, könnyen kiszedhető módon tenni. A mártásos, szaftos húsokat érdemes mélyebb edényben tálalni, hogy a lé ne folyjon le róla és a szaftot is könnyen ki lehessen szedni. Javasolt, hogy ne az összes szaftot tedd a húsra, mert az a kiszedésekor lefolyhat akár a terítőre is. Ízlésesen hintsd meg egy kicsit a tálaló edényben, és a mártást tálald fel külön tálalóban, így ráadásul mindenki az ízlésének megfelelő mennyiséget szed magának. 

A kifőtt tésztát jellemzően rögtön összekeverik a szósszal és tálalják is például tészta tálban vagy tésztatányérban. 

tésztatányér

A gyümölcsök tálalása igazi mediterrán jellegűvé varázsolható, ha egy lapos tálat szőlőlevelekkel borítasz be, és erre helyezed a finom gyümölcsöket. Gyümölcs tálalási tippek:

  1. A szőlőt vágd fel kisebb szőlőfürtökre
  2. A dinnyét is kisebb darabokra vágd: vagy háromszög alakúra, vagy ha több időd van hámozva, kockákra vágva
  3. A sárgadinnyét vagy fügét cikkekre vágva helyezd a tálalóra

 

tálalás

Ezzel biztosíthatod, hogy a gyümölcsök tálalása nemcsak szép és harmonikus, de az elfogyasztásuk is egyszerű az asztalnál ülők számára.

A mediterrán térségben a sajtok is nagyon népszerűek. A sajtok vágásánál, szeletelésénél és tálalásánál figyelj, hogy kisebb szeletekre vágva helyezd el az asztalon. A szeleteléshez és az esztétikus tálaláshoz is találsz autentikus és praktikus eszközöket. Kivétel: az erős illatú sajtokat ne előre, hanem az asztalnál, a közvetlen fogyasztás megkezdése előtt daraboljuk fel. A sajt harmonizál a paradicsommal, retekkel, uborkával, olívabogyóval, dióval és szőlővel. 

sajtvago

 

Az olívaolajat mindig nagyon értékes kiegészítőnek tekintették a konyhában, és a mediterrán étrend egyik alapvető eleme lett.

Az olajfa gyümölcséből nyert zsír egyben a béke és a barátság egyetemes szimbóluma.

Gazdag és jótékony egészségügyi előnyeit az egész világon elismerik. Az olajat nemcsak a főzéshez használják fel, de fűszerként, ételízesítőként salátákhoz, húsokhoz is tálalhatjuk olívaolaj kiöntőben.

Díszítés

Az ételek díszítéséhez használhatunk mediterrán fűszer növényeket, gyümölcsöket, zöldségeket. Vedd figyelembe, hogy az étel díszítése harmóniában legyen színre, ízre és mennyiségre is a főétellel, tehát ne vegye el a figyelmet az ételről. Használhatsz petrezselymet, salátát, paradicsomot, retket, olajbogyót. A gyümölcsök közül díszítésnek kiváló a narancs, vagy a citrom, de néhány szőlőszemmel vagy egy kisebb levágott szőlőfürt is jól mutat a tányéron. 

A fűszernövények közül a rozmaring, majoranna vagy a bazsalikom a jellemző díszítő elem, ha ízben és színben harmonizálnak. Ügyelj a kis mennyiségre! 

A mediterrán konyha egyik legismertebb szimbóluma az olajbogyó. Az étel jellegétől, színétől függően a zöld vagy a fekete változata is használható egészben, vagy félbevágva.

Mediterrán Desszertek

Ne feledkezzünk el a desszertekről sem, hiszem a mediterrán konyha rengeteg finomsággal ajándékoz meg minket. Ezek az édességek magukban hordozzák a mediterrán világ könnyed és bohém mivoltát, és felidézik a dolce vita hangulatát. A desszert tálalásánál is figyelj a desszert jellegétől függően a tálaló edény hőfokára, attól függően, hogy egy frissítő jéghideg fagyiról, egy tiramisuról, vagy egy frissen sült édességről van szó. A desszerteket mindig desszertestálon, süteményes állványon, desszertes tányéron vagy kehelyben tálaljuk. 

capri desszertes tányér

 

Népszerű színvariációk és motívumok a mediterrán tálaláshoz

A fehér alapon kék és sárga talán a legismertebb és legszebb mediterrán színkombináció. A kék a tenger és az ég színére, a sárga a pedig a citromra és a napsugárra emlékeztet. 

A majolika szintén egy ismert és népszerű mintázat és színkombináció, mely Mallorca szigetére utal: az olasz hagyományok szerint készült kerámia edények és tálalók összefoglaló neve. Jellemzője a fehér alapon kék és sárga színek, de viola, barna és vörös árnyalatokban is készülnek. 

Szintén tetszetős a fehér és kék csíkos vagy kockás teríték, abrosz, tányérok.

Mediterrán étkészletek, tányérok

Positano étkészlet

Merülj el az olasz napfény és a mediterrán életérzés áradatában a Mediterrán porcelán citromos étkészlettel, melynek gyönyörű mintázata a csodálatos Positano hangulatát idézi!

Ez a bámulatos étkészlet kollekció nem csupán egy egyszerű edény, hanem egy kis darabka olasz varázslat, ami minden étkezést emlékezetessé tesz. Képzeld csak el, ahogy a friss citrusillat és a tengeri szellő öleli körbe, miközben ebből a tányérból fogyasztod kedvenc előételeidet vagy desszertjeidet.

porcelan-citromos-etkeszlet-positano

Engedd, hogy a Positano mediterrán porcelán citromos étkészlet egy kis csodát vigyen az asztalodra, és hozza el számodra az olasz tengerpart varázsát, hogy minden egyes falat egy utazás legyen a mediterrán élet örömteli világába!

Capri étkészlet

Az olasz Easy Life Design Capri étkészlet kollekcióját a csodálatos, napsütötte mediterrán Capri szigete ihlette. A sziget dél-Olaszországban, a Sorrentó-i félszigethez közel fekszik. Kellemes éghajlatának köszönhetően már évszázadok óta népszerű mediterrán üdülőhely. 

mediterrán capri étkészlet

A Capri porcelán kollekcióban megtalálod a jellegzetes fehér, kék és sárga színeket, mintázatokat, és az a táj egy jellegzetes gyümölcsét, a citromot.

Maiolica Blue porcelán étkészlet

 A majolica kifejezés alatt azokat a mázas kerámiákat értjük, amelyek valamilyen módon emlékeztetnek Mallorca szigetére. Az olasz Easy Life Design Maiolica kollekciója felidézi ezt a csodálatos helyet. A porcelán kollekcióban a különleges színek és minták formájában köszön ez vissza. Igazi mediterrán életérzés.

mediterrán porcelán étkészlet maiolica

Halmintás étkészlet

A mediterrán konyha egyik alapeleme a hal. Rendkívül egészséges, vitaminban, omega 3 zsírsavakban gazdag, és a koleszterin szintje is alacsony.

Az olasz Easy Life Design Sea Shore hal mintás étkészlet Sea Shore kollekciójának hal mintás és mediterrán kék porcelán termékeivel szinte a tengerparton érezheted magad, ahogy a finomabbnál finomabb halból készült ételeket fogyasztod. Szinte érzed a tenger hűs szellőjét és a tengeri levegő sós aromáját. Az étkészletben találsz mélytányért, lapostányért, desszertes tányér, hal formájú porcelán tálkákat és hal mintás kék bögréket. 

hal mintás étkészlet

Összefoglalva

A mediterrán konyha nemcsak a sajátos ételek elkészítését jelenti. Fontos, hogy megteremtsd azt a hangulatot, életérzést, amit ez a táj ajándékoz nekünk. Az ételekhez válassz hozzá illő tányérokat, tálakat, textileket. A mediterrán konyha, étrend ezentúl rendkívül egészséges is!

 Frissítve: 2024.02.28

 

Használd keresőnket!

Kosarad