info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

Gustav Klimt termékek a lakberendezésben

Gustav Klimt termékek a lakberendezésben

Gustav Klimt festményei manapság a legdrágább műkincsek közé tartoznak. 2006-ban az Adele Bloch-Bauer I festményét, melyet 1907-ben festett, 135 millió dollárért vette meg Ronald S. Lauder milliárdos a Neue Galerie New York részére. Tavaly év végén azzal került ismét a média középpontjába, hogy Olaszországban megtalálták egyik ellopott képét, mely közel 20 milliárd forintot ér. Az Egy hölgy arcképe című alkotásának több mint két évtizede veszett nyoma.

Klimt munkája végtelenül izgalmas ... erotikája, mitológiai hivatkozásai, összetétele. A Klimt a szecesszió művészei közül egyedülálló módon ragadta meg a szín és a forma hatalmát és szimbolizmusát. Képei nem pusztán a nők (és néhány férfi) képei, hanem bonyolult jelentéssel bíró történetek is.

Gustav Klimt egyik központi témája a nő ábrázolása volt - a férfiak csak mellékszereplők voltak életében is, és munkájában ritkán ábrázolta. Rajongói szerint a nőket álomszerűen tudta ábrázolni.  A társadalmi portrék kivételével a nőket mindig mitológiai szerepben, gyakran meztelenül ábrázolta. Festési stílusa dekoratív és bonyolult, színes és kifinomult, tele volt szimbolizmussal, ősi mitikus motívumokkal. Habár maga csendes ember, Klimt alkotó lelke nagyon kifejező volt. 

Művészi hajlamai, készségei lehetővé tették számára, hogy meglássa és sajátos módon örökítse meg a kor női karaktereit. 

Klimt a szecesszió kiemelkedő alakja volt, mely a 19. és a 20. század fordulóján jött létre. A szó kivonulást, elvonulás jelent: az akkori művészek megunták a kliséket, és a konzervatív megközelítés helyett egy új művészeti irányzatot teremtettek, a dekoratív, új felületek irányába. Talán ez a radikális szellemi forradalom és az igazság valós ábrázolása az, amellyel a későbbi fiatal generációk azonosulni tudtak.

Képek mellett falfestményeket készített, épületeket is tervezett. Klimt legismertebb művei - a Csók, Adele Bloch-Bauer I., Judith és Danae arcképe - csak néhányat említve - az Aranykorszakban (1899-1910) készültek.

Klimt sok aranyfestéket és valódi laparanyat is használt a képeihez. Az emberek szeretik az aranyat, drága és szép, szinte elérhetetlen, ezért vonzza az embereket. Klimt édesapja aranyműves volt, így ő maga is értette a fémeket és hogyan használja fel a művészetében. Többször is ellátogatott Olaszországba, hogy tudást merítsen az arany alkalmazásáról. Noha festékkel dolgozott, egyedülálló képessége volt a nemesfémek, kövek és ékszerek illúziójának megteremtésében.

A harmadik ok - amiért ma a Klimt ajándéktárgyak igen népszerűek -  talán az, hogy Klimt nemcsak az arany és a művészet mestere, hanem akkoriban szinte egyedülálló módon saját marketingjére is gondolt: engedélyezte hogy műveit reprodukálják, és tömeggyártásban is felhasználják különböző termékeken. Talán ez annak is köszönhető, hogy nem képzőművészeti iskolába, hanem kereskedelmi beállítottságú iparművészeti iskolába járt.

Klimt termékek megszületése

Ezek vezethettek oda, hogy művész munkásságát ma már számos lakberendezési és Klimt ajándéktárgyak formájában is viszont látjuk, és rajongói körében igen népszerűek. Nemcsak falfestmények, plakátok, könyvek formájában, de igen népszerűek a Klimt bögrék, poharak, csészék, vázák, tálak, süteményes tányérok is. De a divatvilágban is megtalálhatjuk Klimt legnépszerűbb alkotásainak reprodukcióját: táskák, neszesszerek, pénztárcák, pólók formájában is.

Klimt Az élet fája, Életfa

Az életfa ábrázolását az ősi idők óta használják szimbólumként. Összeköti a mennyországot és a földet, az életet és a halált. 

A fa gyökerei a föld alatt kezdődnek, az alvilág birodalmában. A gyökerek áttörik a földet, és az ég felé emelkednek. A felső faágak hullámoznak, csavarodnak és összefonódnak, amikor az éghez kapcsolódnak. Tehát az életfa képviseli az élet folytonosságát és komplexitását. Egyesíti az élet minden elemét. 

Ez a csodálatos mű méltóan köszön vissza ezen az exkluzív kialakítású Klimt csészén. A fekete háttéren szinte ragyog az aranyszínű fa, mely a mennyország felé igyekszik. A csésze pereme is arany színt kapott. A hófehér porcelán belsejében egy kisebb életfa motívum kapott helyet. Díszdobozba csomagolva kitűnő ajándék. 

porcelan-csesze-aljjal-klimt-eletfa

Ennek az egyedi díszdobozba csomagolt Klimt bögrénekmeleg bronzpaletta és a csillogó arany kombinációja kivételesen elegáns karaktert kölcsönöz. Nemcsak a mű szerelmeseinek fog örömet okozni.

Klimt bögre

Klimt A csók

A csók Klimt legnépszerűbb alkotása, ami a bécsi Osztrák Galériában látható. A figyelemre méltó 180 cm x 180 cm méretű alkotás nagy hatással van az emberre, ahogy a falról az ember nagyságú  aranyba csomagolt szerelmes párt meglátja. 1903-ban Klimt kétszer utazott Ravennába, ahol megpillantotta San Vitale mozaikjait. Ez a bizánci hatás érhető tetten az „Arany-korszak” néven ismert festményekben. Klimt rajongása a bizánci korszak felé érhető tetten a Csók képében is. A Csók az "Arany korszak" csúcsát képviseli. Ritka Klimt műveiben, hogy a férfit és a nőt együtt ábrázolja. A bécsi Belvedere múzeum már a kép végleges elkészülte előtt megvásárolta a művésztől, akkori viszonylatba rekord áron: 25000 koronáért. 

Napjainkban a Csók című alkotás számos lakásdekorációs, konyhai kiegészítő terméken is visszaköszön. Ez a kétszemélyes Klimt teáscsésze készlet a pár csókját helyezi középpontba. 

Klimt csésze a csók

Adele Bloch-Bauer I

Az egyiptomi művészet Klimtre gyakorolt ​​hatása fedezhető fel kétségtelenül Ferdinand Bloch-Bauer ipargyáros feleségének portréjában. De ki volt Adele Bloch-Bauer? Adele Bloch-Bauer 1881-ben született Bécsben, egy hétgyermekes család legfiatalabb gyermekeként. Egyik bátyját korán elvesztette, és ez mély traumát okozott benne, mely egész életére kihatott. Talán ennek is köszönhető, hogy nagyon fiatalon, 17 évesen ment férjhez Ferdinand Bloch-Bauer-hez. 1903 nyarán kérték fel Klimtet egy portré elkészítésére. Az elkészült képet csak 1907-ben mutatták be a nyilvánosságnak. Adele egy romantikus, finom hölgy benyomását keltette Klimtben. Egyrészt törékeny és beteges, másrészt öntudatos és büszke nő volt. A képen Adele egy arany trónon ül, az arany színűre festett ég eggyé válik arany köpenyével. A portré figyelemre méltóan ábrázolja  a naturalizmust az arc és a kéz ábrázolásával. Az erotikus szimbólumok, mint például a háromszögek, a tojások, a merész ruha a művész és a modell közötti intim kapcsolatra utal. Adele-ról készítette egy második portrét is 1912-ben, melyben szintén az arany csodás színével veszi őt körül, és teszi a kor “végzet asszonyává”. 1918-ban, az osztrák-magyar monarchia bukása után, Ferdinand és Adele cseh állampolgárságot kért. 1925. január 24-én Bloch-Bauer hirtelen meningitisben halt meg Bécsben. Végrendeletében kérte férjét, hogy a képeket a bécsi Osztrák Géláriának adományozza. 

Adele Bloch-Bauer több híres festményén szerepel, így kedvelt reprodukció például bögréken is.

Klimt bögre Adele

Judith 1

Judith és a Holofernész (más néven Judith I) egy Gustav Klimt által 1901-ben létrehozott olajfestmény, melyhez Adele adta az arcát. Ez Judith bibliai karakterét ábrázolja, aki Holofernész levágott fejét tartja. A gyönyörű ruhába öltözve az özvegy Judithnak sikerül elcsábítania az ellenséges Holofernes-t. Sátorában a nő elpusztítja őt, hogy megmentse városát.

Klimt hangsúlyozta a pillanat erotikus feszültségét. Úgy tűnik, Judith eksztázisban van: félig csukott szemmel, nyitott szájjal, ruhája szétszórt. Ő egy femme fatale : a domináns nő, aki kihasználja a szépségét annak érdekében, hogy megmentse városát.

Hevült szexuális töltést lehet felfedezni, ahogy a nő a levágott fejbe ujjait mereszti. A díszítőmotívumok miatt, ahogy az arany nyaklánc egybeolvad a háttérrel,  úgy tűnik, mintha Judit feje is le lenne vágva. A kor legkiemelkedőbb portréja lett. 

Ezen az üveg falióra a portré legszebb részét, magát az arcot ábrázolja. Nemcsak a rajongóknak, de a stílus kedvelőinek is dekoratív lakásdekoráció a nappaliba vagy hálószobába. 

 Klimt Judit falióra

Gustav Klimt a lakberendezésben

Klimt műveinek reprodukált másaival  gazdag, kifinomult, esztétikus hangulatot érhetünk el otthonunkban. Stílusa romantikus hangulatot képviseli. Ugyanakkor munkái intenzívek, gazdagon részletesek pompás arany díszítéssel. Az innovatív mintái, az egyedi esztétika nagy hatással van a belsőépítészetre. 

Néhány ötlet a lakás dekorálásához:

  • A csók: intim, gyengéd természetével ez a darab nagyon jól működik a hálószobában.
  • A nő három életkora: ez tökéletesen nézne ki az anya vagy a baba szobájában.
  • Vízkígyók : ennek a festménynek intenzívebb esztétikája van, amely jól működhet a nappaliban vagy a fürdőszobában.
  • Az Életfa: ez a hipnotikus festmény fantasztikusan nézne ki egy könyvtárban, nappali szobában vagy közösségi terekben is.

Sok esetben a Gustav Klimt munkájából ihlette tárgyak nem jelentik a teljes mű reprodukcióját, hanem apró részleteket tartalmaznak. Például gyakori olyan bögrék, csészék, tálak, amelyeken az „Élet fája” művének kavargó ágai díszítenek.

Ezek a kis részletek lehetővé teszik a Klimt munkájának beépítését otthonodba. Ez szórakoztatóbb és dinamikusabb hatást eredményezhet, felhívva a vendégek figyelmét arra, hogy fedezzék fel a teljes eredeti művet.

Klimt korszak vége

Klimt 1918-ban halt meg: agyvérzést kapott, majd végül a spanyolnátha vitte el. Munkássága, zsenialitása, tehetsége a maga korában is kiemelkedő volt, de a mai napig is igazi remekművek festményei, és rekord árakon kelnek el.

Klimt művészete a szecessziós korszak, a századforduló egyedülálló kifejeződése volt. Mély érzékiség, empátia irányította művészetét, elegánsan és szépségesen ábrázolta műveit.

Művei ma számos szuvenír és lakberendezési tárgy kedvelt díszítői eleme lett.

Használd keresőnket!

Kosarad