info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

Katie Alice sikersztori: Egy kis angol pub-ból nemzetközileg elismert életstílus dizájner

Katie Alice sikersztori: Egy kis angol pub-ból nemzetközileg elismert életstílus dizájner

A brit életstílus-tervező, Katie Alice neve ma már világszerte ismerősen cseng a vintage lakberendezés hívői körében: csodaszép konyhai- és lakáskiegészítői tökéletesen összekapcsolják a patinás, vagy ha úgy tetszik „békebeli” lakberendezést a modern otthonnal. Utánozhatatlan, sajátos stílusát a vidéki romantika ihleti, valamint rajongása a szépséges, virágzó angol kertek, az egyedülálló vintage és antik minták iránt. A tervező Magyarországon elsőként a keramiaotthon.hu webáruházunknak adott exkluzív interjút. 

- Honnan jött az ötlet, hogy konyhai kiegészítők tervezésével kezdj foglalkozni? Egyáltalán tanultad valahol ezt a szakmát?

Teljesen autodidakta módon kezdtem el, többnyire barátoktól és kollégáktól tanultam, illetve tanulok a mai napig. Amikor elkezdtem a konyhai kiegészítőket (lásd keretes írásunkat Kezdő lépések a világhírnévhez címmel – a szerk.) gyártó Creative Tops-szal az együttműködésemet, eleinte le kellett diktálnom, hogyan szeretném, hogy a kollekció kinézzen. Aztán lassan megtanultam, miképpen kell átadni a termékfejlesztőknek azt, hogy az általam elképzelt minták úgy jelenjenek meg a termékeken, ahogy azt én szeretném.

- Hogyan néz ki egy új kollekció megtervezése? Mi ad inspirációt? Egyáltalán csak úgy nekiállsz, vagy azért a tervezés elindításakor szükség van arra, hogy konkrét megrendelés érkezzen a gyártótól?

Egy új kollekció, illetve az első minta kidolgozása szinte mindig valamilyen új inspiráció eredménye, ami bármi lehet: egy nyaralás alatt látott minta; vagy néhány vintage műalkotás, amit nemrég vásároltam; az otthonom; vagy akár a divat világa. Ezután elkészítek néhány hangulat táblát (ún. moodboard), és elkezdem megtervezni a kollekciót az eredeti ötlet, illetve ihlet mentén, elgondolom, hogy milyen termékek illenek a kollekcióba. Általában ez a jellemző nálam, de néha azért előfordul az is, hogy kifejezetten felkérésre tervezek exkluzív kollekciót, jellemzően valamelyik nagyobb kereskedelmi lánc számára.

- Teljesen egyedül dolgozol vagy van egy csapatod?

Egyedül dolgozom otthonról, de a konyhai kiegészítőket gyártó cégnek, akikkel kapcsolatban vagyok, van egy saját tervezőcsapata is, akik nagyon tapasztaltak a konyhai termékek tervezésében, gyártásában.

- Milyen eszközöket használsz a tervezéshez? Papírra veted az ötleteket vagy esetleg valamilyen szoftverrel dolgozol?

A tervezés első lépéseként az ötleteket számítógépen, Photoshoppal rajzolom meg otthon, vagy akár út közben a laptopomon, ha éppen ott és akkor ér az ihlet. Ezt követően a fizikai minták elkészítése során már hagyományos módon kézzel és festékkel – ez lehet akvarell, akril vagy akár áttetsző vízfesték – készítem el a design egyes elemeit.

- Kell kompromisszumot kötnöd az álmaid és a megvalósíthatóság között? Egyáltalán minden tervedet le lehet gyártani?

Néha szükség van kompromisszumokra. Például akkor, ha egyes részletek legyártása túl drága lenne, vagy egy bizonyos megjelenést nem lehet úgy legyártani, ahogy először elképzeltem. Termékfejlesztőkkel dolgozom, akik segítenek abban, hogyan lehet az álmomat valóra váltani. Még sokat tanulok ebben is, de most már tudok arra is figyelni, hogy a megálmodott tervek és színek megvalósíthatóak legyenek a gyártók számára úgy, hogy az összes terméken és formán egyezők legyenek.

- Világszerte nagyon sokan vásárolnak tőled, ennek kapcsán van esetleg igazán különleges történeted, olyan, amire szívesen gondolsz vissza?

Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy a Katie Alice termékeket a világ minden táján keresik. 2011-ben volt az első megjelenésünk, és ma már termékeinket a kis üzletektől kezdve egészen a legnagyobb nemzetközi kereskedőláncokig árulják, többek között Ausztráliában, Japánban, Thaiföldön és szerte Európában is. Még mindig nagy meglepetés számomra, hogy ennyi ember szeretne Katie Alice termékeket vásárolni. Amikor 2011-ben megjelentünk az első kiállításunkon, nem voltunk biztosak abban, hogy mennyire lesz népszerű, és mennyi üzlet szeretne majd rendelni tőlünk, de már a legelső bemutatónkon majdnem az összes terméket eladtuk - ez egy különleges és felejthetetlen emlék a számomra!

- Melyik volt a legsikeresebb kollekciód és mi ihlette?

Eddig a Vintage Indigo volt a legsikeresebb, melyben hagyományos kék és fehér mintákat használtam. Ihletet egy amszterdami út adott a tervezéshez: meglátogattam Rembrandt házát, itt láttam a szép kék és fehér csempéket. A kollekció a kék és fehér minták hagyományos hangulatával játszik, de egy kis modern csavarral.

katie-alice-vintage-indigo

- A Vintage Indigo egyben a kedvenc kollekciód is?

Nem, illetve nincs is igazából kedvencem. Mindig a hangulatomtól függ, hogy éppen melyik a legkedveltebb, de alapvetően az összeset imádom!

- Milyen újdonságok várhatóak a közeljövőben? Dolgozol most valamin?

Igen, egy gyertyákat forgalmazó vállalattal együttműködésben készülünk valami igazán újjal és izgalmassal. Azt is remélem, hogy hamarosan a divat, a lakástextil és papír-írószer területén is meg fogunk jelenni.

- Használod a saját termékeidet a mindennapokban otthon? Ha igen, melyeket?

Igen, otthon sok Katie Alice termékünk van! Különböző bögrék, tányérok, tálak és üvegáruk, amiket folyamatosan használunk, valamint evőeszközök és néhány konyhai tárolódoboz is van otthon. Kedvenceim otthon az English Garden kollekcióból a tészta tál és a teáskanna!

Katie Alice

- Mesélnél kicsit a családodról? Nemrég született kisbabád. Hogyan változtatta meg ez az életed?

Sokkal jobban, mint gondoltam. Én és a partnerem Matt otthonról dolgozunk, és nagyon szigorúan be kell osztanunk, hogy ki mikor tud Deliah-ra vigyázni. De imádjuk őt! Nagyszerű élmény!

- A munka kapcsán egyébként van olyan álmod, ami még megvalósításra vár?

Nagyon szeretnék megnyitni egy Katie Alice üzletet és kávézót a városomban, Stamfordban - ez egy gyönyörű grúz építésű város kőépületekkel, és nagyon sok látogató jár erre.

Katie Alice

- Mit gondolsz, fogsz majd a tervezés során esetleg országokra jellemző motívumokat is használni, pl. olyat, mint a Matyó-hímzés, ami egy időben nagyon népszerű volt világszerte?

Ezen még nem gondolkodtam, de elképzelhető, a Matyó minta nagyon szép, mindenképpen tanulmányozni fogom, hátha egy új kollekcióra inspirál majd.

Nagyon szépen köszönjük Katie az interjút és az értékes idődet További sok sikert kívánunk és jó egészséget a családodnak!

 Kezdő lépések a világhírnévhez
Katie nem tervezőként kezdte. Egy vidéki pubot üzemeltetett, és szépen építgette vintage otthonát és kis házi kertjét, amikor egyszer csak megcsörrent a telefonja. Anglia egyik legnépszerűbb konyhai kiegészítőket gyártó cége, a Creative Tops kereste, és felkérte, hogy segítsen nekik egy új étkészletgyűjtemény megtervezésében, amihez “csupán” a hétköznapi vintage iránti rajongását és inspirációját kell használnia. Abban az időben Anglia éppen egy kisebb recessziós időszak végén volt, és mindenki egy kis vidámságra vágyott. Ekkor született meg a Cottage Flower kollekció, ami az 1930-as évek vidéki stílusát, színeit használta fel és ötvözte a modern konyhai trendekkel. A kollekció olyan sikeres volt, hogy már az első bemutatón majdnem minden darabja elfogyott. Katie azóta világhírnévre tett szert, már 10 kollekciót tervezett és még közel sincs vége…
Minden kollekciója egy-egy varázslatos történetet mesél el, időtlen és egyedülálló, már-már festői darabokat alkotva. Úgy gondolta újra a vintage lakberendezést, mint még senki más, és ezt sikerült ötvöznie a modern konyhával. Ez világsikerének egyik titka.
Gyűjteményeit a különböző korszakokból származó vintage virágokhoz és mintákhoz köthető szenvedélye és rajongása ihleti, és célja, hogy visszahozza a régi, már-már elfelejtett műalkotásokat a köztudatba.
Katie egyébként imád főzni, ez az egyik kedvenc elfoglaltsága. Színek vonatkozásában a rózsaszín az egyik favorit, ez a legtöbb kollekcióban megtalálható.

Fedezd fel Katie Alice termékeit webáruházunkban!

 

Használd keresőnket!

Kosarad