info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

Így varázsolhatunk otthonunk szívébe egy kis vintage romantikát

Így varázsolhatunk otthonunk szívébe egy kis vintage romantikát

A konyha otthonunk szíve. Az otthon eltöltött időnk nagy részét a konyhában töltjük. Nemcsak főzni járunk ide, egy nyugodt, meghitt beszélgetésre is tökéletesen alkalmas, de házibuliban is sokszor a konyhában zajlik az élet. Ezért is fontos, hogy a konyhát úgy alakítsuk ki, hogy ne csak praktikus legyen, de esztétikailag is értünk legyen.

Olyan atmoszférát, hangulatot sugározzon, ahol mindenki jól érzi magát, segíti a családi, baráti összetartásokat, ahol szívesen eltöltjük időnket.

De mit is jelent a vingate stílus?

A vintage stílus mást-mást jelenthet mindenkinek élethelyzettől, kortól, stílusunktól függően, nincs egységes definíciója. A vintage stílus egy életérzés. Egy valami közös, ami egységessé teszi az összes konyhát ebben a stílusban:

tükrözik a nosztalgia és a romantika érzéseit, egy adott korszakot idéznek fel.

A régmúlt, vidéki, egyszerűbb időkre és a boldog gyermekkori évekre emlékeztet minket, ami különbözhet mindannyiunknál élethelyzettől függően.

A vintage konyhára a meleg, meghívó, romantikus és bájos jelzők illenek a legjobban.

A vintage nem összekeverendő a retróval. A vintage egy bizonyos korszakból származó autentikus vagy régies tárgyak használatára utal, mint például az 50-es, 60-as, 70-es évekből és a 80-as évek elején megjelenő bútorok, lakáskiegészítők. A retro a 60-as, 70-es években használt anyagokra, színekre,  designra és trendekre utal stílusában, kinézetében, de nem ezekből az időkből származó darabok használatát jelenti. Tehát a vintage a régi, akár felújított bútorok, eszközök használatát jelenti, addig a retro lakberendezésben egy adott korszak látszatát keltő anyagokat, berendezéseket, kellékeket használunk.

Példa a vintage stílusra, ahol régi, korabeli elemeket használunk:

DECORSTEALS.COM (@decorsteals) által megosztott bejegyzés,

 A vintage stílus szépségét és egyediségét az adja, hogy minden régi darabnak megvan a saját maga bája és története, ami képes nosztalgikus hangulatba keríteni minket, és a "régi szép időket" idézi fel.

Íme néhány jellemző motívum és példa, amiből Te is inspirálódhatsz.

Jellemző vintage színek

Túl sok vintage ihlette bútor és kiegészítő használata múzeumi hangulatot kelt, így figyeljünk arra, hogy egyensúlyban legyen a modern stílussal. A vintage ihletésű decornál felhasznált fő színek a fehér és barna.

DECORSTEALS.COM (@decorsteals) által megosztott bejegyzés,

 

Ezen színek tökéletes kiegészítője lehet az olívabogyó zöld, mustársárga, ólomszürke, kék és egyéb világos, pasztell színű árnyalatok.

A vintage gazdag meleg és mély színekben, ezeket a színeket lehet geometrikus és absztrakt alakzatú elemekkel (pl. tapéta, képek, padló) kombinálni.

 A fehér, és pasztel alapszínekhez használhatunk retro, élénk színű posztereket, vagy virág (jellemzően rózsa) mintázatú kiegészítőket, amivel máris vintage hangulatot varázsolhatsz az otthonodba. 

Kék

A lágy, pasztelles kék színű konyha kellemes, megnyugtató érzést ad. A kék szín alapvetően a megnyugvást, a biztonságot, a szabadságot szimbolizálja, szinte minden esetben pozitív üzenettel bír. Ha megcsodálod ezt a kék színű konyhát biztosan a kényelmet és a békét fogod érezni magadban. Fehérrel kombinálva vizuálisan növeli a teret, a fehér és a kék kombinációja életelibbé és vidámabbá teszi a konyhát.

DECORSTEALS.COM (@decorsteals) által megosztott bejegyzés,

 

Ebben a konyhában a a fehér szín dominál, finom, pasztell kék és egy kis sötétkék elemekkel, díszítőkkel kiegészítve:

Laura Catherine (@sweetmaplelife) által megosztott bejegyzés,

 Zöld

 A vintage zöld színből is csodálatos konyhák születnek. Élénk, mégis hűvös, ugyanakkor egészséget és nyugalmat sugároz.  A zöld az egyensúly színe, és csodákat tehet az otthonod számára.

A menta zöld nagyon népszerű pasztell szín volt az 1950-es évek konyhájában. Nem volt szokatlan, hogy a munkalapok, a padlóburkolatok, a készülékek és a szekrények mind menta színárnyalatban pompáztak.

Laura Catherine (@sweetmaplelife) által megosztott bejegyzés,

 Sárga

 A halványsárga rendkívül népszerű színösszeállítás volt az 1950-es években, a pasztell sárga színekben virítottak a szekrények, a készülékek és a falak. A sárga az optimizmus színe, és szép jellemzője lehet bármelyik konyhának.

designdecor (@designdecor_furniture) által megosztott bejegyzés,

 

Vagy ennél a pasztel sárga konyhánál:

Tom St. Aubyn Photography Ltd (@tomstaubynphotography) által megosztott bejegyzés,

 Vintage kiegészítők

A vintage decor legfontosabb és megkülönböztető kelléke az antik kiegészítők használata. Bútorok, edények, kerámiák, amelyeknek régies és autentikus a megjelenésük. Ezenfelül jellemző még az absztrakt vagy geometrikus mintázatok, formák használata is. Az ikonikus vintage bútorok jellemzője a fából készült rusztikus, gyönyörű díszítésű székek, bársony vagy bőr kárpittal. A vintage konyhákban jellemzőek a nyitott, „viharvert” rusztikus szekrények, kiegészítőként üvegek és kerámia csészék, bögrék, tányérok, jellemzően virágos, rózsás motívummal.

Nagyon elterjedtek azok a megoldások, amikor a bögréket, csészéket - a nyitott szekrényekhez hasonló célból - fogasokra akasztják fel, mint például ebben a konyhában:

DECORSTEALS.COM (@decorsteals) által megosztott bejegyzés,

 

Ebben a konyhában ízlésesen alkalmazták a rózsás motívumot a padlón, mely igazán szerethetővé, bájossá teszi a kis helyiséget:

🚦DEKORASYON & DÜZENAŞKI 🚥 (@evim_duzen_temizlik) által megosztott bejegyzés,

 

Emlékszel még nagymamád házára, konyhájára, ahol a falakon díszítésként szép tányérok voltak? Ezt Te is visszahozhatod ízléses, szép rózsás kerámia tányérokkal, akárcsak ebben a konyhában:

DECORSTEALS.COM (@decorsteals) által megosztott bejegyzés,

 

 

Használd keresőnket!

Kosarad