info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

Chill-out levendula tea

Chill-out levendula tea

A levendula nemcsak csodálatosan szép és illatos virág. Otthoni, konyhai felhasználása is rendkívül sokoldalú. Nemcsak látványa képes megnyugtatni érzékeidet és kikapcsolni néhány nyugodt pillanatra a hétköznapok körforgásából, de gyógynövényként is számos formában használhatod és élvezheted jótékony hatását. 

Tudtad, hogy a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság 2018-as gyógynövényének a levendulát választotta? 

Levendula, mint gyógynövény

A levendula legfontosabb gyógyhatásai közé tartozik a stressz enyhítése, a hangulatod javítása, a nyugodt alvás elősegítése, a bőrirritáció enyhítése, de antibakteriális, fertőtlenítő, és gyulladást csökkentő hatása is van. 

A levendulával végzett neurológiai vizsgálatok alapján a virág növeli az agyban a dopamin receptorokat, mely többek között jótékonyan befolyásolja a bolgoságérzetünket, nyugalmunkat.

De a konyhában is annyira sokoldalúak a felhasználási lehetőségei, hogy gyakorlatilag szinte minden ételhez hozzáadva nagyszerű ízeket, színeket és mintákat tudsz kihozni. A levendulát ugyanúgy használhatod kiegészítőként, mint a mentát, zsályát, majorannát és a kakukkfűvet.  

A porított, szárított levendula egyedi és kellemes ízt ad a húsokhoz, salátákhoz, lekvárokhoz, teákhoz és süteményekhez is.

Sőt, a levendula értékes gyógynövény is, kiszárítva kitűnő tea készíthető belőle, ami nyugtatja az idegeket és segítenek a jó alvásban. A levendulából nyugtató, teát is készíthetsz, egy forró nyári napon akár jeges teaként is feltálalva.

Nincs is annál jobb, mint a nyári, izzasztó forróságban egy pohár hideg jeges teát elkortyolgatni egy árnyékos padon. Már főzés közben is érezheted a levendula nyugtató és pihentető aromáját.  

Chill-out Levendula tea

Hozzávalók:

  • egy csésze méz
  • öt csésze víz
  • egy evőkanál szárított levendula
  • egy csésze frissen facsart citromlé
  • ízlés szerint jégkocka, vagy hideg víz
  • a díszítéshez néhány szál levendula és levendulás teás csésze (opcionális)

Elkészítés

  • 2 és 1/2 csésze vizet forraljuk fel egy közepes lábosban
  • a tűzről levéve adjuk hozzá a szárított levendulát. A levendulát beleszórhatjuk, de a végén ekkor le kell szűrni a lét, ezért beletehetjük újrahasznosítható tea filterbe is, a könnyebb tisztítás érdekében
  • hagyjuk állni minimum 20 percet, de akár 1-2 órára is állni hagyhatjuk, és néha kevergessük át
  • öntsük hozzá ízlés szerint a mézet, majd a mézes-levendulás lét egy limonádés pohárba vagy teás csészébe; ha igazán jó frissítőt szeretnénk, a poharat előtte tegyük be félóra-órára a hűtőbe
  • adjunk hozzá ízlés szerint citromlevet, és öntsük fel további kb. kettő-három csésze hideg vízzel, és keverjük át.
  • ízlés szerint adjunk hozzá jégkockát.

 

Ülj ki a verandára, vagy egy árnyékos padra és élvezd a levendula megnyugtató és frissítő hatását.

Használd keresőnket!

Kosarad