info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

Húsvéti dekorációs ötletek - Ünnepeld velünk a húsvétot

Húsvéti dekorációs ötletek - Ünnepeld velünk a húsvétot

A tavasz már itt kopogtat, és nagyon várjuk már, hogy arcunkat becsukott szemmel a meleg nap felé fordíthassuk, miközben bőrünkön érezzük a friss tavaszi szellőt és kicsit elmélyedünk gondolatainkban. Lassan elkezdődik a húsvéti várakozás izgalommal teli időszaka.

Itt az idő, hogy otthonunkat vidám, élénk színekkel, barátságos nyuszikkal, húsvéti tojásokkal teli kosarakkal, virágokkal díszítsük fel. A tojás, a bárányka, a csibe, a kis nyuszi mind az újjászületés szimbólumai.

A húsvéti dekorációk bájos módon díszítik a házunkat, otthonunkat, előkészítve a nagy családi összejöveteleket, ebédeket, a hagyomány őrző locsolkodást, a gyerekek reggeli ajándék keresgélését és mindazt, amit ez a tavaszi ünnep jelent családodnak.

A pasztell színek, világos kék, krém, halvány rózsaszín és zöld a húsvéti dekoráció jellemző színei. Kifejezetten jólesnek a szemnek ezek a tiszta, világos színek a téli szürkeség után.  

Kellékei a húsvéti tojás, nyuszi, bárány, melyek lehetnek dekorációs figurák, textilek vagy függő díszek. E mellé viszünk friss virágot, ami nemcsak díszíti lakásunkat, de üde illattal tölti meg lakásunkat.

Nézzük a húsvéti dekorációs ötleteket

Húsvéti asztali díszek

Húsvétkor is központi szerepet kap a konyha, az étkező és az étkező asztal. Ilyenkor körbeüljük családunkkal, barátainkkal, ismerőseinkkel. Nemcsak a finom húsvéti fogásokat fogyasztjuk el, de ide koncentrálódik a társas élet is. Egy jót beszélgetünk családtagjainkkal, vagy ritkán látott távoli rokonainkkal, barátainkkal.

Az asztal díszei biztosíthatják a jó, húsvéti hangulatot. 

Kezdjük az asztalterítővel. Feltehetünk friss, színes tavaszi virágokkal teli terítőt. Ezen a terítőn a tulipánok, nárciszok, margaréta virágok mellett a színes pillangók is a vidám tavaszi hangulatot idézik fel.

asztalterítő

Ha igazi autentikus hangulatot szeretnénk becsempészni, akkor ez a húsvéti asztalterítő tökéletes választás.

A tavaszi réten nyuszik, kiskacsák, tyúkok várják a jókedvű beszélgetéseket, és a finom fogásokat konyhádban.

húsvéti asztalterítő

Húsvéti nyuszis tál

Az asztalterítőre nemcsak a szokásos tányérokat, tálakat, kínálókat tehetjük fel. Ezt a húsvéti nyuszis tálat nagyon cuki kicsi és nagy nyuszik, tojások sziluettje díszíti, amiben a húsvéti csokikat, finomságokat tálalhatod fel. A gyerekeknek biztosan nagyon tetszeni fog, és igazi móka és kacaj lengi be a házat.

húsvéti tál

Húsvéti szalvéta

A teríték elengedhetetlen kelléke a szalvéta. Ha már húsvét van, ne hagyjuk ki a húsvéti szalvétákat sem: nyuszik, kiscsibék, színes tojások. Nagyon szépek, csak legyen szíved használni is őket.

húsvéti szalvéta

Virágok az asztalon

Egy kis nárciszt tegyünk világos színű kaspóba, majd köré kisebb, pasztelles színes tojásokat. Az egészet rátehetjük fa forgácsra. A rikító sárga, a friss zöld virágszál és a pasztell színű tojások nagyon szép kontrasztot mutatnak, amit a konyha, vagy ebédlő asztalra tehetünk.

Felakasztható húsvéti függő díszek

Vizeskancsóban is jól mutat az asztalra szánt, pár szál vágott friss üde virágszál. A tavaszi hangulatot fokozhatjuk néhány rügyező ággal, melyekre különféle díszeket tehetünk. 

A karácsonyhoz hasonlóan húsvétkor is használhatunk függő díszeket. Felakaszthatjuk a kertben a frissen rügyező vagy már virágozó fákra, a lakásban pedig jellemző barka ágaira.

 

Húsvéti kosár

A vasárnap reggel igazi izgalommal telik. A gyermekek kimennek a kertbe, udvarra, vagy a lakásban keresgélik a húsvéti meglepetéseket. Ezeket húsvéti kosárba gyűjthetik.

De honnan ered ez a szokás? A hagyomány több száz évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor a pogány emberek imádkoztak a tavasz és a termékenység anglo-szász istennőjéhez, Eostre-hez (magyarul Ostara), akit az ókori művészetben úgy ábrázoltak, hogy egy szövött kosarat tart a karjában. Idővel, mint a megújulás szimbolikája tovább fejlődött: a nagyböjt végének megünneplése érdekében a korai középkori keresztények finomságokkal teli kosárral érkeztek a templomba, hogy a pap azt megáldja. A későbbi európai folklór szerint a húsvéti nyúl hozza a színes tojásokkal, finomságokkal töltött kosarat jó gyermekek számára. Manapság is megmaradt ez a hagyomány, amikor húsvét vasárnap reggel a családok  boldogan cserélnek kosarat és megosztják az ajándékokat. A húsvéti kosarat klasszikus finomságokkal díszítik: díszített tojás, pillecukor, csokoládé és játékok.

De a húsvéti kosár dekorációs kellékként is tökéletesen funkcionál. Beállíthatod akár az ajtód elé, de nagyon jól mutat asztali díszként is.

De miért a nyúl jön húsvétkor tojásokkal?

 A tojás az újjászületést és a termékenységet szimbolizálja, amiket a pogány emberek kifújtak és színesre festettek. A tojásfestés hagyományának eredete nem ismert, de valószínűleg úgy születtek meg az első színes tojások, hogy színes tavaszi virágokkal együtt főzték, ami elszínezte a tojásokat. Ezt a szokást a kereszténység is átvette, és a pirosra festett tojásokat a pap megszentelte. A piros Jézus vérét jelképezi. A nyúl, a korábban említett Ostara állata volt a hiedelmek szerint. A szapora állat a tél végét, a megújulást, a tavaszt és a termékenységet szimbolizálta. Később a kereszténység is átvette, és a húsvét szimbólumává vált. A német evangélikusok használták először, bírói szerepben, akinek azt a feladatot tulajdonították, hogy az ajándékozástól eldönti, a gyermek jó vagy rossz volt a böjti időszak alatt. Jó gyermekeknek színes tojásokat hoztak, amiket az általuk készített fészekbe raktak bele. Ez a hagyomány a 18. században került át Amerikába, majd szép lassan az édességipari szereplők jó lehetőségnek látták a húsvéti nyulat és tojást csokiként ábrázolva.  A tojást egyébként már az ókorban is használták a termékenység szimbólumaként, majd a kereszténység is átvette ezt a nézetet. Később a német protestánsok megtartották azt a szokást, hogy színes tojásokat fogyasztanak húsvétkor. A tojást adó nyúl elképzelése az Egyesült Államokban a 18. században jött létre. 

Húsvéti dekorációk

Lakásunkat, kertünket vidám nyuszis figurákkal is díszíthetjük. Nemcsak a gyerekeknek fog tetszeni, de családunk és vendégeink is örömmel fogják venni, ha mókás és autentikus nyuszikkal találkoznak.

Ez a húsvéti dekoráció három nyuszit ábrázol egymás hátán. Magassága 25 cm, így elfér polcon, asztalon, de a földön is jól mutat már.

húsvéti nyuszi dekoráció

Ha még merészebb szeretnél lenni, akkor válaszd ezt a közel 50 cm magas, felakasztható húsvéti dekorációt, ami két nyuszit ábrázol egy tojásra emlékeztető hőlégballonban. 

húsvéti dekoráció

Összegezve

Húsvétkor ünnepi díszbe öltöztethetjük otthonunkat bűbájos nyuszikkal, dekorációs tojásokkal, kacsákkal, textil kiegészítőkkel és színes díszekkel. Összejön a család, barátok, ismerősök, és legtöbbször az ebédlőasztal köré ülünk. Együtt megünnepeljük a húsvétot, miközben elfogyasztjuk a finom húsvéti fogásokat, és egy jót beszélgetünk. Az otthon díszítése megalapozza az ünnep örömteli, boldog pillanatait.

Húsvéti dekorációs termékeinket itt éred el!

húsvéti lakásdekoráció

Használd keresőnket!

Kosarad