info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

A legnépszerűbb karácsonyi dekorációs figurák

A legnépszerűbb karácsonyi dekorációs figurák

Számos oka van annak, hogy sokan közülünk nosztalgiát érzünk, amikor az ünnepek közelednek. Talán szereted megsütni anyukád vagy apukád kedvenc süteményreceptjét, érezni a mézeskalács fűszeres illatát vagy olyan karácsonyi dalokat teszel fel, amelyeket gyerekkorodban újra és újra meghallgattál. Idén fontold meg, hogy még inkább átöleled a nosztalgiát, hiszen talán kicsit másképp fog kinézni az ünneplés. A vintage karácsonyi dekoráció figurák nagyszerű módja annak, hogy idén decemberben különlegesebbé varázsold otthonodat.

A karácsonyi figurák története

Az első karácsonyi dekorációs figurák valószínűleg a középkori Franciaországban népszerűvé vált jászolok vagy "bölcsők" voltak. A franciák "santons" (vagy "kis szentek") néven terrakotta figurákat készítettek, amelyek a Jézus Krisztus születését méltató evangélium szereplőit ábrázolták.

Németországban a betlehemeket, angyalokat vagy a Krisztus gyermek figuráit "karácsonyi piramisokba" építették be, egy többszintes, fából készült kis körhintába, amelynek tetején egy legyező volt, amelyet meggyújtott gyertyák hajtottak. Ahogy az Erzgebirge régió ipara 1800 körül a bányászatról a fafeldolgozásra helyeződött át, Németországban elterjedtek a kézzel készített karácsonyi piramisok. Egyesek szerint a karácsonyi piramis volt a karácsonyfa elődje, amely a 19. század elején Németországban és az Egyesült Államokban szélesebb körben elterjedt, majd az Egyesült Királyságban is megjelent.

Szintén az 1800-as évek végéről származnak a német Szent Miklós vagy az amerikai Mikulás alakú karácsonyi figurák, amelyeket cukorkával töltve árultak.

A századforduló táján Németország volt a játékgyártás központja, és a gyártók egy új műanyagot, a celluloidot alkalmazták, amelyet könnyű babák és figurák, köztük karácsonyi figurák és más ünnepi dekorációk készítésére használtak. A 20. század elején Európa-, Japán- és USA-szerte működő vállalatok az ő nyomdokaikba léptek, és celluloidból készítettek díszeket és figurákat, amelyek középpontjában általában a Mikulás állt: Mikulás zsákkal, kéményen vagy szánon utazó Mikulás. A celluloid azonban az 1930-as években kiesett a népszerűségből gyúlékonysága miatt.

Az 1920-as években fából, fémből készült kis karácsonyi figurák reklámcikként kerültek az élelmiszercsomagokba. Az 1950-es évek elejére ezek a figurák, amelyek általában angyalokat, Mikulásokat, vagy betlehemeseket ábrázoltak, kemény elefántcsont színű műanyagból, úgynevezett "polisztirolból" készültek.

Mézeskalács karácsonyi dekoráció

Mindenki kedvenc süteményének története az 1500-as évekre nyúlik vissza Németországban, és a Grimm testvérek Jancsi és Juliska című meséje alapján váltak igazán népszerűvé. Nézd meg ezeket a porcelán mézeskalács karácsonyfa díszeket, nemcsak a karácsonyfára akaszthatod őket, de szekrényről, polcról lelógatva is hangulatosak.

 

Karácsonyi diótörő figurák

Sokunk számára a karácsonyi diótörő figura látványa azt jelenti, hogy megérkeztek az ünnepek.

Ezeket a figurákat a Diótörő balett bemutatója tette igazán népszerűvé és a karácsonyi ünnepek egyik legfontosabb dekorációs alapdarabjává váltak. Webáruházunk kínálatában már nagyon sok féle ünnepi diótörő vásárolható online. Ha igazi vintage hangulatra vágysz, akkor válaszd a fából készült darabokat, de a műgyanta vagy kerámia figurák is ugyanolyan örömteli hatást gyakorolnak az adventi időszakra. A karácsonyi diótörő figura többféle ruhában kapható, a legnépszerűbbek a király, katona vagy dobos kivitel.

A német mondák szerint a diótörő katonák a gonosztól védik meg a házat, így az ünnepi szezon tökéletes dekorációja.  

Rénszarvas figura 

Mi lenne a karácsony rénszarvasok nélkül? A karácsonyi legenda szerint a Mikulást rénszarvasai egy gyönyörű szánon húzták végig a csillagos éjszakán, hogy segítsenek a Mikulásnak milliónyi ajándékot eljuttatni a gyerekeknek mindenhová. Szeretjük a nyolc rénszarvast, főleg a piros orrú Rudolfot.

Webáruházunk kínálatában megtalálsz különböző rénszarvas figurákat, kis életképeket karácsonyi köntösben.

 

Mikulás figurák 

Ünnepeld stílusosan az adventi időszakot egy Mikulás figurával. Nincs is jobb karácsonyi dekoráció, mint egy Szent Miklós figura a kandallón vagy az éjjeliszekrényen, amely ünnepi hangulatot kölcsönöz otthonodnak. Webáruházunk kínálatában nagyon sokféle nosztalgikus hangulatot idéző, vintage jellegű Mikulás figura között válogathatsz a kis plüssfiguráktól kezdve a hagyományos figurákon át egészen a nagyméretű darabokig sok lehetőséged van, hogy megtaláld a stílusodhoz illő darabot.

 

Hóember figura 

Télen alig várjuk a havat, és ha végre megérkezett, akkor egy hógolyócsata és szánkózás közben hóembert építünk. Nemcsak a gyerekek, de sokunk, mi felnőttek is imádjuk a hóember építést, nemcsak mert nosztalgikus hangulatba kerülünk, de gyerekeinkkel is tudunk önfeledten játszani, kikapcsolódni. A hóember figura szintén igen népszerű karácsonyi dekoráció, akár plüssben, akár kerámia vagy műanyag figura képében.

 

Karácsonyi manó

Az észak-európai országokban gyakran a Nisse névre hallgatnak, és jellemzően alacsony, piros sapkát viselnek. A folklór a 18. század végére és a 19. századra nyúlik vissza, amikor a törpékről úgy hitték, hogy a gazdaság vagy a család gondozásáért és jólétéért felelős házi szellemek. 

A karácsonyhoz úgy kötődnek, hogy ajándékhordozóként szolgálnak. A legenda szerint a törpék karácsonykor előbújnak erdei zugukból, és besétálnak az otthonok bejárati ajtaján, hogy kézről kézre adják az ajándékokat. 

Hogyan díszítsünk a karácsonyi figurákkal? 

A kisebb dekorációkat használhatjuk polcra, komódra, konzolasztalra helyezve, ha van kandallód, akkor egy kandalló kereten is jól mutatnak.

A nagyméretű karácsonyi dekorációt elhelyezhetjük a bejáratnál, a folyosón, nappaliban a földre helyezve.

Mi sok gyönyörű karácsonyi dekorációs figurát kínálunk, amelyek beragyogják a otthonodat.

Használd keresőnket!

Kosarad