info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

A karácsonyi diótörő figura története

A karácsonyi diótörő figura története

A diótörő figurák az elmúlt években reneszánszukat élik, és a karácsonyi dekoráció szimbólumává váltak. Nagyon sokféle méret, anyag és dekor közül választhatsz már a webáruházak kínálatában is.

De miért lettek ilyen népszerűek a diótörő figurák? Miért lett a karácsonyi dekoráció egyik legfontosabb része? Hogyan díszítsünk karácsonykor diótörővel? Ebben a blog bejegyzésben ennek járunk utána.

A diótörő megjelenése 

A diófélék az idők kezdete óta a konyha, az étkezés fontos részét képezik, és az évek során az ember zseniális módszereket talált ki a héjak felnyitására.  

A legelső diótörők fémszerszámok voltak, amelyek egyszerűen úgy néztek ki, mint egy modern fogó.

A legrégebbi ismert fém diótörő az i. e. harmadik vagy negyedik századból származik, és az olaszországi Tarentben található múzeumban látható.  A Leavenworthi Diótörő Múzeumban egy bronzból készült római kori diótörő látható, amelyet Kr. e. 200 és Kr. u. 200 közé datálnak.

A Diótörő Múzeum szerint a 15. században a fafaragók már olyan diótörőket készítettek, amelyek a funkcionalitás mellett már érdekes látványt is nyújtottak. A német Nussknacker szóval ismert figurák kutyákra, madarakra és más állatfajtákra hasonlítottak.

1930-ra a diótörők kezdtek hasonlítani a ma ismert emberi alakra. A diótörők kis emberkékre hasonlítottak, amelyek száját egy karral vagy csavarral lehetett kinyitni és becsukni. 

Karácsonyi diótörő figura jelentése

A németországi Sonneberg és Erzgebirge régióiban 1800-ra már katonák és királyok alakjában álló, fából készült diótörőket mutattak be, és 1830-ban a "Nussknacker" kifejezés megjelent a Grim testvérek szótárában.  A német néphagyomány szerint a diótörő díszeket azért vették, hogy szerencsét hozzanak az otthonokba. A mondák szerint megvédi a háztartást a gonosz szellemektől és minden más veszélytől, amely a közelben leselkedik. Mint az otthon ádáz védelmezője, nagy fogait mutogatva riasztja el az ellenséget. A gyerekek sokszor ezért kaptam a karácsonyfa alá diótörő figurát ajándékba.

A diótörő és a karácsony kapcsolata 

A Csajkovszkij Diótörő története balett részben  E.T.A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című fantáziamese alapján készült, amely egy lányról szól, aki összebarátkozik egy diótörővel, aki karácsony este életre kel, és harcot vív a gonosz egérkirály ellen. A mesében a család a karácsonyfa körül gyűlik össze és üdvözlik Drosselmeyer bácsi érkezését, aki történetesen egy játékkészítő, és néhány karácsonyi ajándékot hoz magával. A következő kilencven perc során a történet szállingózó hópelyheket, egy jóképű herceget és néhány harcias egeret foglal magában, miközben a játékok életre kelnek, és olyan karácsonyt ajándékoznak Clarának és Fritznek, amelyet soha nem felejtenek el.

Csajkovszkij Diótörője az év egy bizonyos időszakának balettje. Az évek során elvarázsolta a karácsonyi közönséget gyönyörű zenéjével és romantikus képi világával.

A diótörő atyjaként ismert Wilhelm Fuchtner éppen akkor kezdte el árulni a hagyományos diótörő figurákat, amikor 1892-ben bemutatták Csajkovszkij híres balettjét, A diótörőt. Mivel a balett a karácsonyi időszakban játszódik (és a diótörő figurát is kiemelten szerepelteti), a termékek hamarosan az ünnepi dekorációhoz kapcsolódtak.

A Diótörő balett nagyban népszerűsítette a diótörő figurákat. Amikor az 1950-es évek elején az ünnepi balett népszerűvé vált az Egyesült Államokban, a diótörők iránti kereslet óriási mértékben megnőtt. Ma sokan gyűjtenek tematikus diótörőket, amelyeket az ünnepek alatt vagy akár egész évben kiállítanak.

Milyen diótörő figurák léteznek? 

A diótörő figurák karcsú és magas szobrok gyakran 30-40 cm magasak, de ma már léteznek 100-150 cm darabok is. Jellemző rájuk a hosszú lábak és karok.

Néhányan klasszikus katonaruhába öltöznek, magas, rojtos kalapokkal és válltömésekkel, 18. századi katonaegyenruhával és kemény csizmával. Ezek a különleges katona diótörők gyakran tartanak a kezükben valamilyen fegyvert, például csatabárdot vagy múltszázadbeli puskát.

karácsonyi diótörő figura

Néhány diótörő király alakban jelenik meg, palásttal és koronával, díszes ruhában. Ezek a szobrok szó szerint a karácsonyi dekorációk királyai, akiket díszes, ékkövekkel kirakott koronával látnak el, és káprázatos jogarral vannak felfegyverkezve. A gyerekek kedvence a király alak mellett a dobos kivitel is.

A boltok és a webáruházak kínálata azonban évről évre egyre bővül, és a klasszikus figurák mellett megjelentek a modern változatok is, kielégítve azok vágyát, akik glamour vagy épp modern lakberendezés hívei. Már léteznek mikulás vagy épp mézeskalács dekorba öltöztetett diótőrők is, arany, rózsaszín vagy épp lila színben is.

karácsonyi diótörö figura

A hagyományos, vintage diótörő figurák fából faragottak szolid kivitelben. De léteznek már műanyag, kerámia változatok is, melyek ugyanolyan hatást keltenek és tökéleten megállják a helyüket az adventi dekorációban. 

Hogyan díszítsünk diótörő figurával? 

Az egyik legnépszerűbb ünnepi szimbólum karácsonykor a diótörő dekoráció, amelynek varázsa világszerte népszerű.

Vannak, akik a kandalló két oldalán elhelyezett fűzérrel, fényfüzérrel, fényekkel vagy gyertyákkal díszítve használják őket. Ha különböző magasságúak, akkor három vagy öt darabot használhatunk egy asztalon, mint asztaldíszt némi zöld növényzet között, ami nagyon szépen mutat. Ha a ház kétszintes, és a lépcső a ház látható részén van, akkor a lépcső oldalán elhelyezve drámai látványt nyújtanak, ha a korlát mentén világító füzérekkel párosítaná őket. Bárhogyan is jelenítik meg őket, ezek az ünnepi dekorációk világszerte a családok kedvencei.

Ezek a szobrok szinte bárhol elhelyezhetők, és a tartós, tömör fából készült, életnagyságú változatok akár kint is megállják a helyüket egy sétány mentén vagy egy bejárati kapunál. 

Bár sokféle és egyedi variáció létezik, e szimbólum lényege ugyanaz: védelem és jó szerencse.

Fedezd fel aktuális karácsonyi diótörő kínálatunkat itt!

Használd keresőnket!

Kosarad