info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

Milyen a jó termosz? 7 tipp a tökéletes választáshoz

Milyen a jó termosz? 7 tipp a tökéletes választáshoz

Milyen a jó termosz? 7 tipp a tökéletes választáshoz

Egy jéghideg frissítőre vágysz a forró hőségben, miközben megpihensz az edzőteremben vagy egy hosszú nyári túrán a tóparton? Vagy a téli napokon az otthon készített forró kávédat szeretnéd még jó melegen meginni a reggeli ingázás közben?

Semmi sem ronthatja el ezt a pillanatot annyira, mint a hidegre lehűlt tea vagy kávé, vagy a felmelegedett frissítő abban termoszban, amiben megbíztál és a megmentődet láttad benne.

A legjobb termoszok nem csak funkcionálisan biztosítják az italok megfelelő hőmérsékleten tartását, de kényelmesek, és illenek a saját stílusodhoz és emellett megfizethetőek is.

7 pontba szedtük azokat a szempontokat, mely alapján ki tudod választani a megfelelő termoszt, és még konkrét javaslatunk is van számodra.

Íme a 7 szempont a jó termosz kiválasztásához

 1. Anyagösszetétel
 2. Vákuumszigetelés
 3. Átmérő
 4. Fedél
 5. Űrtartalom
 6. Ár
 7. Design

Rozsdamentes termosz

Az anyag leginkább két szempontból igen fontos: hőmegtartás és tartósság. Az az idő, amely alatt a termosz a hőt megtartja leginkább az anyagától függ.

Általában a jelenlegi kínálatban három féle anyagot találsz az üzletekben: választhat az üveg, a műanyag vagy a fém között.

Ha azt szeretnéd, hogy az ital hőmérsékletét minél tovább megőrizze, akkor a dupla falú rozsdamentes fém termosz a jó választás.

Ezzel szemben az olcsó termoszok, amik például üvegből vagy akár műanyagból készülnek, nem tudnak versenyezni hőmegtartásban a rozsdamentes acéllal. Üvegnél gyakran előfordul, hogy véletlenül leejted, túrázás közben odacsapódik valamihez, és könnyen eltörik. Ezzel szemben a rozsdamentes acél tartós is.  

A másik fontos szempont, hogy tartsd távol magad a Biszfenol A (BPA) vagy bármilyen más vegyi anyagtól. Csak a 100% BPA-mentes anyagokkal rendelkező kávé termoszokat keresd.

Vákuumszigetelés

A termosz duplafalú edény, lényegében palack a palackban úgy, hogy csak a két edény nyílása érintkezik. A levegőt a gyártás során a két fal közül eltávolítják, így vákuum keletkezik. Mivel a palackok között nincs levegő, a hő nem áramolhat közöttük, így a kívülről érkező hő csak minimálisan juthat át a második falra hősugárzással. De ez a hatás is csökkenthető, ha a palackok felületét olyan anyaggal, például alumíniummal borítják, amely erősen visszaveri a sugárzást. Mivel a nyílás kivételével sehol sem juthat ki a hő a termoszból (és nem juthat bele), a meleg vagy a hideg italok nagyon sokáig megtartják benne a hőmérsékletüket. Ebből következően az is rendkívül fontos a választásnál, hogy milyen a nyílása, kupakja a termosznak.

A dupla fal arra is tökéletes, hogy míg az ital belül jéghideg vagy forró, Te addig is kényelmesen tudod a kezedben tartani, anélkül, hogy éreznéd a benne lévő folyadék hőmérsékletét.

forrás: http://www.alchemical.org/thermo/thermos.html

Átmérő

Az azonos kapacitású termoszok közötti választásnál részesítsd előnyben a nagyobb átmérőjű terméket. Ez azt jelenti, hogy a belső és a külső fal közötti tér nagyobb, ezért jobb a hőmérséklet megtartása.

Fedél

A termosz kupakja, tömítése két szempontból is igen fontos: egyrészt erősen ronthatja a szigetelést, másrészt tökéletes zárható kell legyen, vagyis biztosítsa azt, hogy a folyadék ne ömöljön ki belőle semmilyen körülmények között sem.

A tökéletes a csavaros kupakkal ellátott termoszok, 100%-ban csepp- és szivárgásmentes kialakításban és emellett biztosítsa a praktikusságát, azaz könnyen tudd kinyitni, zárni.


Űrtartalom

A hőmegtartást az is befolyásolja, mennyi a termosz töltöttsége. Ha sok benne a levegő, vagyis az űrtartalom nincs kihasználva, gyorsabban veszít a hőmérsékletéből. Ezért, ha csak néhány dl italra van szükséged néhány órán belül, akkor érdemes ehhez igazodó kis kapacitású termoszt választanod. Ha egész napban gondolkodol, akkor érdemes egy nagy űrtartalmú termoszt választanod.  Emellett a termosz gyakori kinyitása is ront a hőmegtartó képességen.

Ár

Ha számodra az olcsóság a legfontosabb, akkor rossz hírünk van: a jó, minőségi termosz nem 1-2 ezer forintba kerül, de azért nem kell több tízer forintot sem kifizetned érte. A jó minőségű, kb. fél literes termoszokat már 5-6 ezer forinttól megkaphatod.

Design

A fenti, funkcionális szempontok mellett a termosz formatervezése is fontos szempont. Praktikussági szempontból könnyen tud magaddal vinni, elférjen a táskádban, vagy a bicikliden, az autód italtartójában. Emellett az is fontos, hogy élvezd használni, formatervezése és színe illeszkedjen stílusodhoz.

 Egy kis termosz történelem

A vákuum szigetelt flaskát Sir James Dewar találta fel  miközben megoldást keresett cseppfolyós, mély hőmérsékletű gázok (levegő, nitrogén) állandó hőmérsékleten való tartására. Ezután két német üvegfújó mester kezdett el háztartási célokra is hőtároló palackot készíteni Dewar ötletét felhasználva, és ők szabadalmaztatták is, Dewar hiába próbálta magáévá tudni, a bíróságon vesztett. A névre egy versenyt hirdettek, és egy müncheni lakos küldte be a Thermos nevet, ami a görög THÉRMĒ (hő) névből ered. Ezután egy amerikai üzletember, William B Walker, miután meglátta az üzleti potenciált, megszerezte a jogokat és 1907-ben megalapította a The American Thermos Bottle céget, és elkezdte gyártani a termoszokat.

 

A végére még néhány gyors tipp a jó választáshoz

 • Nézd meg alaposan a külsejét, ne legyen rajta látható hiba vagy karcolás - ezek jelentősen befolyásolják a teljesítményt.
 • Szippants bele: a palackból nem szabadna kellemetlen szagnak áradnia.
 • Rázd meg: semmi sem rezeg benne, vagy ne adjon ki furcsa hangot.
 • Csak ismert, jó hírnevű gyártótól vásárolj.
 • Ellenőrizd, hogy a fedél, a kupak rendesen zár-e és könnyen kezelhető zárófedél.
 • A csomagoláson fel van-e tüntetve az anyagösszetétel, és a gyártói ajánlása arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig tartja meg a hőt.

rozsdamentes termosz

Termosz javaslat

Mi első látásra beleszerettünk a Creative Tops Built kollekció termoszaiba. A rozsdamentes termoszokat New Yorkban tervezi egy új, fiatal kreatív csapat. A Built termoszok nemcsak, hogy funkcionálisan is a legjobbak közé tartoznak, de trendi, fiatalos a formatervezése, és többféle színből is választhatsz.

built termosz

 

A termoszok a hideg italok hőmérsékletét akár 24 óráig, a meleg italokét akár 6 óráig is képesek megtartani. A Perfect Leaks technológia biztosítja a kupak biztonságos záródását, így cseppmentes és hőt sem veszít. 100% BPA mentes anyagból készül.

termosz

 

Aktuális rozsdamentes termosz kínálatunkat itt éred el!

 

Használd keresőnket!

Kosarad