info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

A vidéki farmhouse stílus

A vidéki farmhouse stílus

Az otthonod megtervezése olyan, mint a szerelembe esés. Mielőtt szíveddel és lelkeddel körbeölelnél egy teret, érzelmi kötődést kell érezned hozzá. Amikor egy régi, kopott szekrény látványa, az évszázados tapéta kifakult árnyalatai vagy a házilag szőtt szövetek bolyhos textúrája megfogja a szívedet, az a szerelem, amely a parasztházi inspiráció formájában szól hozzád.

Az eredeti festett fa gerenda, a kopottas tapéta, a keményfa padló és az érintetlenül megmaradt építészeti elemek a farmhouse stílus hiteles bizonyítékai. Szenvedélyes vágyat ébresztenek a megmentésre, a felkutatásra, a megújulásra, az átalakításra, és a múlt újjáépítésére saját otthonunkban.

Mi a farmhouse stílus?

A farmhouse stílusú dekoráció kerüli a modern kellékeket; visszanyúl egy egyszerűbb korba és térbe. Előveszi a régi lakberendezési kellékeket és felidézi egy vidéki parasztház mindennapos kellékeit és szimbólumait. Alkalmazhatod ezeket praktikus használati tárgyként - például egy kakasos papírtörlő tartót a konyhában, de pusztán dekorációként is használhatod ezeket a régi elemeket.

De ahhoz, hogy egy farmhouse ne tűnjön túlságosan "vidéki giccsnek", a réginek és az újnak egyensúlyban kell lennie. Tisztának, stílusosnak és melegszívűnek kell lennie. És ami a legfontosabb, összhangban és egyensúlyban kell lennie a természettel.

Milyen a modern farmhouse stílus?

A modern vidéki, farmhouse stílus a melegség és a kényelem kombinációja. Hagyományos, anélkül, hogy antik lenne, klasszikus, anélkül, hogy múzeumszerű lenne, és olyan kényelmes, hogy az embernek kedve támad úgy kényelembe helyeznie magát, hogy szinte az egész napját otthon töltse. Segít átérezni a vidék egyszerűségét és letisztultságát a vidéki lakberendezési és használati tárgyakon keresztül. Mindamellett kényelmes és élhető teret kínál.

Míg a klasszikus farmhouse stílus a tanyákat idézi, rengeteg vintage bútorral és hagyományos anyagokkal, addig a modern parasztházi stílus kevésbé rusztikus, és több kortárs vonást, például semleges színsémát, és modern vonalvezetést alkalmaz.

A modern farmhouse a kényelmes bútorok és a megmentett anyagok, például az újrahasznosított fa keveredéséről szól. A modern parasztházi enteriőrökben otthonosan mozognak a régiségek, de nem olyanok, amelyek múzemszerűen csak díszként szolgálnak. Minden tapintható, kézzelfogható és használható. A modern farmhouse stílus hangulatos, anélkül, hogy zsúfolt lenne.

A farmhouse stílus közös elemei

Minden farmhouse otthonban megtalálható az alábbi elemek némelyikének kombinációja.

 • Újrahasznosított fa
 • Pajtadeszkás részletek 
 • Nagy, kényelmes bútorok
 • Fenyőfa bútorok
 • Kovácsoltvas akcentusok
 • Széles deszkapadló
 • Vintage kiegészítők

farmhouse

A modern farmhouse megjelenés elérésének kulcsa a vidékre jellemző tárgyak kényelmes használata. Ad egy otthonos érzést, amely nevetésre és szórakozásra hív.

Hogyan kezdj hozzá?

Adunk néhány egyszerű és könnyen kivitelezhető tippet.

A farmhouse stílus jellemzői

 • Kezd a meleg vagy hideg semleges színekkel, majd tegyél bele néhány természetes fa árnyalatot. Ha lehetséges, keress olyan megmentett faanyagokat, amelyeken van némi kopás. A karcolások, csomók és horzsolások hozzájárulnak a megjelenés hitelességéhez.
 • Nyugodtan használj olyan színeket, amelyeket szeretsz, akár mint hangsúlyos darabok, de hogy hű maradjon a stílus megjelenéséhez, próbáld meg semleges, világos színekkel tartani az általános színsémát. A kontrasztos fekete elemek egy kis élességet adnak hozzá.
 • Ügyelj arra, hogy különböző textúrákat használj, hogy mélységet adj a megjelenésnek. Keverd a fa és a fém elemeket, kombináld az olyan anyagokat, mint a pamut, a vászon, a gyapjú, vagy bármi más, amit szeretsz. Mivel a modern farmhouse stílus nagyrészt semleges színekből áll, szükséged lesz a textúrák keverékére, hogy a tér ne tűnjön laposnak.
 • Vegyesen fémet és fát is használhatsz a világítótestekhez, vagy a korláthoz. 
 • Használj organikus anyagokat, hogy a térben olyan érzés maradjon, mintha a külvilággal lenne kapcsolatban. A fapadló az egyik legjobb választás, de fontold meg a kő, a fonott, a rattan, és más természetes anyagok bevezetését is, ahol csak van értelme.
 • A kiegészítők fontos elemet jelentenek, de semmiképpen ne vigyük túlzásba, és ne próbáljunk túl sok mindent belepréselni a helyiségbe. Néhány jól elhelyezett kiegészítő, amelyeknek teret adunk, hogy lélegezzenek, elegendő a megjelenés teljessé tételéhez.

A farmhouse ház színei

Amikor a farmhouse stílusú otthonod díszítéséről van szó, az egyik legfontosabb döntés, amit meg kell hoznod, az az, hogy milyen színűre fesd a falakat. Ha a "sima fehér" színt fontolgatod, akkor jó úton jársz. A fehér festék lakberendezésben való népszerűségének köszönhetően a gyártók ügyesen kitalálták a fehér különböző árnyalatait, és ezek puszta változatossága már lehetőséget ad, hogy ne legyen egyhangú. 

Választhatsz szürkés-fehér árnyalatot háttérként, ami kiemeli textúrákat, például egy kopottas fa bútort, egy fém lámpát, vagy a beton munkalapokkal rendelkező konyhát. 

A konyhában az elefántcsont szín a megfelelő melegséget biztosítja. Úgy néz ki, mint a tiszta fehér, anélkül, hogy hidegnek éreznénk.  

Ha kisebb helyiségeid vannak, válaszd a sima fehér színt. Mivel a fehér felerősíti a fényt, növeli a térérzetet, így egy kis szoba vagy otthon nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában. A legvilágosabb fehér itt megfelel a célnak. Ideális azért is, mert tiszta, letisztult “vászonként” jó háttérnek szolgál műalkotások, régiségek és festmények elhelyezéséhez a falon vagy egy falhoz állított konzolasztalon.

Emellett a kék szín tökéletes kiegészítő színként, például egy sötét kék verandához.

Ezek a legjellemzőbb farmhouse alapszínek:

 • fehér,
 • krém,
 • bézs, 
 • ezüst, 
 • zsálya
 • és szürke.

farmhouse színek

Kiegészítő színek

 • kék,
 • barna
 • fekete.
farmhouse színek

A farmhouse ház textil kiegészítői

Kifakult, gyűrött, és kopottas - ez a vintage textíliák jellemzője. Az idő múlásával szerzett tökéletlenségek szinte alig várják, hogy elmondják nekünk történeteiket, hogy megszólítsanak minket. Ez az oka annak, hogy az ilyen szövetek annyira kívánatosak a parasztház stílusú dekorációban. És nem csak a jó megjelenésük vonz bennünket, hanem szerény eredetük, házi varázsuk, apró kézi varrásuk.

farmhouse stílus

Semmi sem melegíti fel jobban az otthont, mint egy kézzel készített vintage szövet textúrája. Mivel a vintage szöveteknek gyönyörű, öregített megjelenésük van, könnyen keverheted a csíkos és kockás anyagokat, mint például az egyszínű anyagokkal.

A farmhouse dekoráció elemei

Ha tetszik ez a stílus, de nem vagy biztos benne, hogy jól éreznéd magad benne, kezdd kisebb méretben. Csupán néhány farmhouse lakberendezési tárgy is remek lehetőség arra, hogy kipróbáld ezt a stílust, és ezeket könnyen be is tudod illeszteni a jelenlegi élettérbe. Néhány jelentéktelennek tűnő változtatás is meglepő módon befolyásolhatja egy szoba egész hangulatát. Néhány dekoráció, amivel elkezdheted a vidéki dekorációt:

 • faliórák,
 • textíliák,
 • tároló kosarak,
 • konyhai kiegészítők, például papírtörlő tartó vagy konyharuha tartó,
 • fürdőszobában egy wc papír tartó vagy törölköző tartó.
farmhouse

 

Ez egy jó stratégia akkor is, ha nem szeretnél egyszerre sokat költeni, és szép fokozatosan szeretnéd beilleszteni otthonodba ezeket az elemeket. 

A farmhouse olyan, mint egy jóbarát, aki biztonságos és barátságos helyre hív. Jó vele élni, a kényelem és a nyugalom harmóniája. A modern nyüzsgéstől való eltávolodást és az egyszerűbb, lassabb időkbe való visszarepülést testesíti meg. Még ha csak egy darabbal kezded is, jó eséllyel azonnal érezni fogod a melegséget.

Aktuális farmhouse termékeinket itt találod!

Használd keresőnket!

Kosarad