info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

A tökéletes teáskanna felfedezése

A tökéletes teáskanna felfedezése

A tökéletes teáskanna megtalálása ugyanolyan kihívás lehet, mint a megfelelő tea kiválasztása egy különleges alkalomra. A legtöbb teakedvelő szereti, ha otthon van egy gyűjteménye különböző teáskannákból és csészékből, amelyeket az alkalomhoz illően használhat fel és csak a megfelelő pillanatra várnak, hogy melyiket vegyék épp elő.

Néhány készlet soha nem látja meg a napvilágot, mert félretesszük őket egy különleges pillanatra, ami aztán soha nem jön el, vagy mert kicsit nehézkesnek találjuk a használatukat és inkább dekorációs tárgyakká válnak egy vitrines szekrényben, mint konyhai eszközzé.

Egy ebéd utáni beszélgetés például tökéletes ürügy lehet arra, hogy elővegyük vendégeinknek a legjobb és legféltettebb teáskannánkat, emelve ezzel is a teázás szertartásának gyönyörű élményét és a beszélgetés hangulatát.

Ritkán látott barátainkkal történő találkozó is alkalmas lehet arra, hogy a nem a mindennap használatos teás készletet elővegyük és élvezzük egy szép porcelán teáskészlet báját. Ez még apropó lehet arra is, hogy a teáskanna és a teás csészék családi történetét is elmeséljük, ha van ilyen.

Milyen teáskannát válassz? 

Különböző formájú, színű és anyagú teáskannák léteznek. Annak érdekében hogy a tea ízét maximálisan kihasználjuk a teáskanna anyagának nagyon fontos szerepe van.

Minden anyagnak vannak bizonyos tulajdonságai, amelyek különböző teafajtákhoz illenek. 

A kerámia teáskannák inkább a fekete teákhoz és a puerh teákhoz alkalmasak. A kerámia anyag alacsony hőátadással rendelkezik, és az ebből az anyagból készült teáskannák általában vastag falúak, így nagyon jól tartják a víz hőmérsékletét.

Mivel a fekete és a puerh teákat magasabb hőmérsékleten főzik, mint a többi teafajtát, a kerámia teáskannák használata biztosítja, hogy a hőmérséklet ne csökkenjen gyorsan, és a kanna belsejében lévő folyadék hosszabb ideig maradjon meleg. 

A porcelán teáskannák megfelelőek a fehér és zöld teák készítéséhez. Fala gyakran vékonyabb, mint a kerámiából készülteké, és más anyagokhoz képest alacsony a hőátadásuk, így a tealé hőmérsékletét is elég jól tartják, de nem olyan sokáig, mint a kerámia. 

Mivel a fehér és a zöld teákat alacsonyabb hőmérsékleten főzik, a porcelán teáskannák használata előnyös ezekben az esetekben.

Az üveg teáskannákat a display teák, vagy bármilyen különösen figyelemre méltó tea főzéséhez ajánljuk. Az üveg kannák falai különböző vastagságúak, de általában vékonyak. Az üveg minden esetben hő veszteséget jelent, bár sokkal kisebbet, mint a fém kannák esetében.

Az üveg nagy vonzereje, hogy a főzés során jól láthatók a tea levelek és a főzet színe. 

A fém teáskannák, mint például a vas vagy ezüst kannák bármilyen típusú teához használhatók. Összetételéből adódóan ezek a kannák könnyen átadják a hőt (nagyon gyorsan elveszíti a tealé hőmérsékletét), külső része is átforrósodhat, így akár meg is égetheti a kezed, ha nem bánsz vele óvatosan.

öntöttvas teáskanna

A jobb minőségű fém kannákat belülről zománc bevonattal látják el, így a kanna fémes íze nem terjed át a tealére. 

A teáskanna stílusa

De az esztétika is számít!

A teáskanna formájának hozzá kell járulnia a teázás nyugodt pillanataihoz, az elegáns megjelenéshez, és a praktikus kiöntéshez.

De ami a legfontosabb: a teáskanna feleljen meg a Te személyes ízlésednek. Bármilyet is választod, a legértékesebb dolog a teával kapcsolatos személyes rituálé. Válasszd ki a Neked tetsző teáskannát, készítsd el a teát, élvezd a pillanatot.

vintage teáskanna

Teáskannák többféle dekorral és formában kaphatóak, szinte megszámlálhatatlan a választék. A vintage teáskanna finom pasztell színnel díszített virágokat, rózsákat, madárkákat, vagy pillangókat visel magán. A rusztikus teáskannák bézs vagy barna színűek, gyakran enyhén antikolt a felületük.

Az üveg teáskanna esetén elsősorban a formával lehet játszani, különlegessé tenni. Az acél, öntöttvas teáskannák leginkább a keleties, japán stílusra utalnak.

A teáskanna anyaga

Nincs olyan anyag, amelyből véglegesen tökéletes teáskanna lenne, ezért többféle lehetőség is rendelkezésre áll teáskanna kiválasztásakor. Legyen szó rozsdamentes acélról, kerámiáról, finom porcelánról vagy üvegről, mindegyik anyagnak megvannak a maga egyedi előnye és hátrányai is. Ezért is lehet olyan nehéz a választás!

A rozsdamentes acél teáskannák praktikus választásnak tekinthetők, míg a porcelán teáskannák a finom étkezéshez és a tekintélyes terítékhez, például a délutáni teához kapcsolódnak.

Minden teáskanna típusnak vannak gyakorlati előnyei és hátrányai is. Ezeket egyensúlyba kell hozni a elvárásainkkal, az élethelyzetünkkel, a pillanatokkal, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt.

A rozsdamentes acél teáskanna

Előnyök

Tartósság: A rozsdamentes acél erősebb és tartósabb, mint a kerámia alternatívák, nem törnek, így hosszú távon jó beruházás lehet.

Hőmegtartás: A rozsdamentes acél kiváló hőtartó, és a teát hosszabb ideig tartja forrón, mint a kerámia vagy porcelán alternatíva. Így hosszabb ideig élvezheted a forró teát.

Alacsony karbantartási igény: Más fém teáskannákkal (például öntöttvas) ellentétben a rozsdamentes acél nagyon kevés karbantartást igényel.

Könnyű súly: A rozsdamentes acél rendkívül könnyű. Ezért ideális minden olyan forgatókönyvhöz, ahol hosszabb ideig kell tartanod a kezedben a teáskannákat, például a nagyobb számú vendégeid vannak.

Kortárs megjelenés: A rozsdamentes acél fényes felületű, modern és minimalista megjelenést ad, és ez nagyban különbözik a fényűző porcelán változatoktól.


Hátrányok

Túlmelegedett fogantyúk: Mivel a rozsdamentes acél nagyszerű hővezető, fennáll a veszélye annak, hogy a fogantyúk kellemetlenül felforrósodnak. Számos teáskanna gyártó ezt a problémát a gondosan megtervezett fogantyúkkal küszöböli ki, amelyek korlátozzák a hőhatást.

Túlságosan áztatott tea: Nem feltétlenül jó, ha egyes teákat hosszabb ideig tartunk forrón. Míg a rozsdamentes acélból készült kannák nagyszerűek a filteres teákhoz, a laza tealevelek forrón tartása kellemetlen, túlságosan “átázott” ízhez vezethet, mivel a tea tovább szabadítja fel a csersavakat.

Kevésbé fényűző: Bár a rozsdamentes acél fényes és modern, nem rendelkezik a porcelán teáskannák hagyományosan fényűző vonzerejével.

Porcelán teáskanna

Előnyök

Luxusérzés és kifinomult megjelenés: A porcelán teáskannák áttetsző és kifinomult megjelenésük miatt rendkívül népszerűek otthon is.

Alacsony hőátadás: A porcelán kevésbé adja át a hőt, mint a rozsdamentes acél, így a porcelán teáskannák könnyebben használhatóak, és tovább tartja meg a tea a hőmérsékletét.

Viszonylag tartós: Bár nem olyan erős, mint a rozsdamentes acél, a porcelán általában kevésbé törik el, mint a kerámia teáskanna, kellő odafigyelés mellett.

Designok széles választéka: sokfajta vintage, rusztikus, keleties, vagy épp provence-i mintával is kaphatóak. 

vintage teáskanna

Hátrányok

Alacsony hőmegtartás: A porcelán azért viszonylag hűvös tapintású, mert rossz hővezető. Ez azt jelenti, hogy a folyadék gyorsabban lehűl, mint egy kerámia kannában, de egy otthoni teadélután esetén így is bőven van még időnk a tea finom ízlelésére.

Törékeny: A fém, acél kannákhoz viszonyítva jóval több óvatosságot igényel, de ha kellően beleszeretünk egy vintage teáskannába, akkor ez mindenképpen megéri.

Kerámia teáskanna

Előnyök

Hőmegtartás: A kerámia teáskannák közepes hőtartást biztosítanak, ezért kiváló kompromisszumot jelentenek a rozsdamentes acél és a porcelán között. Nem lesz túl forró, ami esetleg a tea ízét is negatívan befolyásolná.

Széles választék: Mivel rengeteg teáskanna készül kerámiából, nagy választási lehetőséget biztosít szín, stílus és méret szerint is.

Hátrányok

A tea íze: Kerüld a mázatlan kerámia teáskannát, mert  belseje idővel ízeket szívhat magába, és ez ronthat az élményen. Nálunk csak mázas kerémia kannát találsz!

Alacsonyabb sérülésállóság: A kerámia teáskannák könnyebben törhetnek, mint a porcelán vagy a rozsdamentes acél kannák. 

Tisztítás: A kerámia teáskannák kissé hajlamosabbak lehetnek a foltosodásra, mint a porcelán megfelelőik, ezért általában kézi mosás javasolt, mosogatógépben, mikróban nem javasolt a használatuk.

Üveg teáskanna

Előnyök

A látvány öröme: Az üveg teáskannák kiválóan alkalmasak a főzés folyamatának nyomon követésére és a főzet pontosabb mérésére. Ezért is lehetnek szórakoztatóak koktélokhoz!

üveg táskanna

Hátrányok

Tisztítás: Mivel az üveg teáskannák teljesen átlátszóak, rendkívül fontos, hogy makulátlanul tisztán tartsuk őket. Bármilyen apró foltot nagyon könnyen észrevesznek a vásárlók.

Teáskanna szűrővel

A teáskannának lehet nem eltávolítható vagy eltávolítható szűrője; az eltávolítható opció azonban jobb, mert így a teáskannából egyszerűen kiemelve eltávolíthatod az áztatott tea leveleket. Egy teáskanna szűrővel azért van szükség, mert lehetővé teszi, hogy a tealevelek érintkezésbe kerüljenek a forró vízzel, anélkül, hogy szabadon szétoszlanának a vízben. Ez megkönnyíti a szétválasztást, és megakadályozza a túlzott áztatást. 

teáskanna szűrővel

Egyszemélyes teáskészlet

Ez a formáció tökéletes arra, ha egyedül szeretnél néhány nyugodt percet vagy akár egy órácskát kedvenc teád és megnyugtató gondolataid, szép emlékeid társaságában tölteni. Az egyszemélyes teáskészlet egy kisebb méretű teáskannából, és egy teáscsészéből áll, és sokszor az egész kompozíció egy hozzájuk illő csészén található.

egyszemélyes teáskészlet

 A tea tárolása

A teát is tárolhatod stílusosan konyhádban. Több rekeszes tea filter tartó dobozban, vagy kerámia tea levél tartóban is. A kedvenc teáid megérdemlik, hogy ízléses helyen tárold őket.

 

Összegezve


Egy teáskanna éveken át a barátod lesz, és nemcsak a tea stílusos felszolgálásához használhatod, de egy vintage porcelán teáskészlet egy vitrinben is jól mutat. Amikor kiválasztod a teáskannát gondolj arra, hogy a teáskanna stílusa, alakja, és mintái befolyásolni fogják a teázás gyönyörű szertartását. Gondold át azt is, hogy a teáskanna különböző anyagokból készült így fontold meg azt is, hogy a Te élethelyzetedhez melyik illik a legjobban. 

 

teáskanna

Használd keresőnket!

Kosarad