info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

A textilek szerepe a vintage lakberendezési stílusban

A textilek szerepe a vintage lakberendezési stílusban

Semmi sem hoz olyan édes nosztalgiát otthonodba, mint a vintage textília időtlen bája. Az érzések és emlékek felidézésének lehetősége miatt van valami egyedülálló abban, ahogy a múlt egy darabját behozza az otthonodba, életedbe. 

A vintage lakástextil az elmúlt évtizedekben egyre népszerűbbek lettek, ahogy a lakberendezési trendek megváltoztak. A shabby chic trend például népszerűvé tette a barkcloth virágmintákat, jelenleg pedig a modern vintage trend tette népszerűvé a '60-as és '70-es évekbeli mintákat.

A vintage textilek mostanában nagyon divatosak. Kárpitként, falon, padlón, ablakon vagy konyhai kiegészítőként használva bármely helyiségben megadhatják azt a plusz adag színt, textúrát és mintát, amire mindig is vágytál, ha a romantikus stílus és a békebeli korszak híve vagy. 

Vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb módja annak, hogy egy vintage textíliával otthonunkat romantikus hangulatba hozzuk az a szőnyegek használata: a török, perzsa és marokkói stílusok népszerűbbek, mint valaha. De ne csak a nappaliba vagy a hálószobára gondolj: egy vintage szépséget használhatsz a fürdőszobában, a folyosón, vagy az előszobában is.

 

Egy másik hely, ahol a vintage szőnyegek jól mutatnak, az a konyha: a gyapjú meglepően szívós és foltálló anyag, a nyüzsgő minták elrejtik a kis kiömlött folyadékokat, a színek pedig egy kis életet visznek az egyébként egyszínű helyiségbe.

A vintage textíliák ágynemű formájában nem újdonság, de nagyon is különlegesek lehetnek. Az ilyen megoldások hangulatos, barátságos és teljesen nosztalgikus hatást keltenek. Olyan kényelmes, mint egy csésze meleg tea.

Hogyan használd a vintage textileket

A vintage szövetek használata békéssé teheti bármelyik otthont. Akár furcsa, eklektikus, klasszikus, hagyományos, bohém, minimalista vagy organikus a lakberendezés stílusa, az antik textíliák egyéniséget kölcsönöznek, és melegséget árasztanak.

steppelt ágytakaró

A vintage textíliák túllépnek a divatirányzatokon, és beépítik a történelmet az otthoni élettérbe. A vintage mintájú asztalterítők, függönyök, csipkék, párnák és paplanok, ha megfelelően használják, plusz hangulatot teremtenek, egyedi minőséget adva a helyiségnek. A vintage textíliák használatával személyre szabhatod a lakberendezési stílusod. 

A régies megjelenésű textilek melegséget teremtenek egy új bútorokkal teli szobában, vagy egy minimalista stílusú nappaliban.

Az egyszínű falak a legjobb hátteret adják a különböző minták és nyomatok használatához.

Használj meleg színeket vagy merész nyomatokat egy fehér falakkal rendelkező szobában, hogy hangulatos környezetet teremts.

Az év különleges időszakaiban vedd elő az évszakhoz illő vintage anyagokat. A vörös; vörös és zöld vagy zöld és fehér régi idők hangulatát kölcsönzi a karácsonyi dekorációnak.

A fehér vagy bézs alapon színes virág mintás darabok a tavaszi, nyári időszakban használatosak.

A textilek használatát ne vidd túlzásba - sőt, a trend az, hogy kevesebbet használj, hogy csak egy kis utalás legyen a stílusra és a mintára. Használj vintage virágos szövetek, antik fonatokat és bojtokat vagy retró anyagokat - de használhatsz újakat is vintage stílusban, ha nem találsz eredetit -, hogy igazán stílusos, meleg otthont varázsolj.

A vintage szövetnyomatok csodálatos nosztalgikus minőséget kölcsönöznek a dekorációnak. Még akkor is, ha minimalista otthonod van, egy szelet vintage anyag, egy kis antik szövet vagy néhány textil, textúrát, színt és mintákat ad a dekorációdhoz, új minőséget, az otthonosság és a kényelem érzését idézi fel azáltal, hogy új módon használod őket.

Steppelt ágytakarók és párnahuzatok

Az ágy nagy jelentőséggel bír a legtöbbünk számára, mivel azt várjuk, hogy egy nyugodt éjszakát töltsünk el benne, és nyugodtan aludjunk. Ezért gondoskodunk arról, hogy az anyag vagy szövet, amelyre fekszünk, kényelmes legyen, és vonzónak is tűnjön. Nemzeteken és kultúrákon átívelően sokféle nevet kapnak az ágyneműk, amelyeket az ágyra terítve találunk. 

steppelt ágytakaró

A steppelt ágytakaró általában pamut- vagy más szövetrétegekből, illetve tollakból áll, amelyeket mintás öltések tartanak a helyén. Ezt a különleges öltésmódot sok országban steppelésnek nevezik. Számos különböző minta létezik, amelyek a steppeléssel készülnek.

Virág mintás asztalterítők

A vintage nem feltétlenül jelent tompa árnyalatokat és egyhangú mintákat. A vintage virág mintás asztalterítők segítenek energiát és frissességet vinni az asztalra.

Semmi sem sugározza a vintage-t, mint a pasztell színű háttéren virító virág minta. Ezeknek megvan a maguk eleganciája, kellemes és nyugtató hatást kölcsönözve konyhának vagy étkezőnek. Ha a minőség is számít válassz pamut terítőket. A természetes pamutból készült anyag környezet barát, és nem tapad a bőrödhöz és nem érzed magad kényelmetlenül tőle evés közben. 

asztalterítő

A steppelt ágytakarók és párnahuzatok a virág mintákkal bájt visznek a hálószobába. 

Vintage plédek és takarók

Tudtad honnan származik a takaró? Először 1340-ben neveztek bármilyen ruhadarabot vagy ágyneműt "takarónak", amikor Thomas Blanquette, egy Angliában élő flamand szövő, kifejlesztett egy erősen szőtt gyapjúszövetet. A kezdeti időkben minden takaró gyapjúból készült, amely meleget adott és ellenállt a tűznek. A vékonyabb, bőrbarát lepedőket pamutból vagy vászonból készítették.

vintage pléd

Manapság a takarók, plédek sokféle anyagból készülnek, többek között pamutból, vászonból, selyemből, szintetikus szálakból, libapehelyből, sőt még régi ruhákból is.

A takarók sokféle célt szolgálnak. A dekoratív takarók arra szolgálnak nemcsak az ágyon mutatnak jól, de melegen tartják az embert.

A plédeket piknikezéskor, a strandon vagy a bútorok védelmére is használhatjuk. 

vintage pléd

A vintage takarók és plédek bájos, meghitt és hangulatos megjelenést adnak a nappalinak, hálószobának. Jóleső érzés a téli napokon vagy a hűvösebb tavaszi és őszi estéken a teraszon bele burkolódzni és felmelegedni bennük. A vintage plédek egyszerű módja annak, hogy színt és textúrát adj otthonodnak, tavasszal felfrissítse, vagy télen felmelegítse azt.

Vintage szőnyegek

Tedd különlegessé a padlót egy tökéletes vintage szőnyeggel.

A vintage szőnyegek feldobják a szobát, és kényelmet biztosítanak a lábnak. Ezek a gyönyörű darabok számtalan színben, mintában, méretben, formában és stílusban kaphatók. Így minden szobába találhatsz valamit.

A vintage stílusú szőnyegek szépsége az egyediségükben és gazdag örökségükben rejlik. A bonyolult minták megragadják a szemet, míg a történelem és a hagyományok megragadják a képzeletet. A vintage szőnyegek gyakran évszázadokon át utaztak a világ minden táján, mielőtt eljutottak jelenlegi céljukhoz. Milyen varázslatos!

konyha szőnyeg

Akár padlódeszkával, laminált padlóval vagy akár szőnyeggel rendelkezik, egy vintage stílusú szőnyeg gyors, egyszerű és könnyed módja annak, hogy textúrát és színt adj a szobának, legyen az hagyományos vagy modern.

A szőnyeg nagyszerű módja annak is, hogy a padló megjelenését megváltoztassuk anélkül, hogy az egészet lecserélnénk. Elrejthetjük a padló tökéletlenségeit, vagy akár új színt vihetünk be a térbe. Felhasználási lehetőségeik végtelenek.

Vintage függönyök

Vintage függönyeink nemcsak gyönyörűek, de még évekig használhatók. Egy vadonatúj garnitúra árához képest a vintage függönyök gyakran kiváló értéket képviselnek. Ha kiváló minőségű, kézzel készített függönyökre vágysz, akkor a vintage megvásárlása nagyszerű ötlet. A függönyöknek nem kell tökéletesen egy milliméterrel a padlótól lefelé lógniuk ahhoz, hogy jól nézzenek ki. Sokan a túl rövid vagy túl hosszú függönyöket teszik dizájnelemmé.

vintage textil

Különböző ízléseknek és stílusoknak megfelelő vintage függönyök állnak rendelkezésünkre. A fényes 1960-as évekbeli mintás szövetektől a finom antik francia függönyökig rengeteg lehetőség van.


Összegzés

Keverd a vintage és az új elemeket, így érdekesebbé és egyedibbé teheted a megjelenést. A vintage textíliák lelket kölcsönöznek a térnek, történetük van, amely tükrözi a származásukat és a kemény munkát, amely a készítésükbe tettek. Textúrát és nagyszerű kontrasztot adhatnak a letisztult, minimalista belső tereknek is.

Olyan súlyuk, tapintásuk és textúrájuk van, amit nehéz lemásolni. 

Használd keresőnket!

Kosarad