info@keramiaotthon.hu
A vintage lakberendezés szerelmeseinek

8 tipp, hogy hidratált maradj

8 tipp, hogy hidratált maradj

A megfelelő mennyiségben elfogyasztott folyadék javíthatja a hangulatot, az alvást, valamint az általános egészségi állapotot és közérzetet. 

A naponta elfogyasztani szükséges vízmennyiség kiszámítása bonyolultabb, mint gondolnád. Ennek az az oka, hogy a hidratálási szükségletek messze nem egyformák. Függ az életkortól, a testtömegtől, hőmérséklettől és az aktuális egészségi állapottól is. 

Általánosságban elmondható, hogy a felnőtt nők naponta összesen körülbelül 2,7 liter, a férfiak pedig körülbelül 3,7 liter folyadékot kapjanak. De a folyadéknak nem csak víz lehet, tápanyagban gazdag élelmiszerek és gyümölcsök is megfelelőek. 

A mai rohanó világban sajnos sokszor elfeledkezünk a rendszeres folyadék fogyasztástól. Most adunk néhány tippet, amivel könnyedén hidratált maradhatsz nap mint map.

 

  1. Ne várd meg, amíg megszomjazol. Amikor szomjasnak érzed magad, már kissé kiszáradtál. Folyamatosan kortyolj vizet a nap folyamán, és melegebb időben igyál több folyadékot a szokásosnál, különösen, ha aktív életmódot élsz.
  2. Ízesítsd a vizet. Ha a sima víz unalmasnak tűnik, ízesítheted friss gyümölccsel vagy természetes olajokkal. Finom húslevest, cukorszegény jégkrémeket vagy sportitalokat is fogyaszthatsz (különösen, ha intenzív edzést végzel). Csak győződj meg arról, hogy figyelsz a cukor és a koffein bevitel mennyiségére.
  3. Egyél vízben gazdag gyümölcsöt és zöldséget. Egyes gyümölcsök és zöldségek az egészséges tápanyagok mellett sok vizet is tartalmaznak. A görögdinnye, az eper, a sárgadinnye, az őszibarack és az ananász magas víztartalmú gyümölcsök. A vízben gazdag zöldségek közé tartozik az uborka, a leveles zöldségek, a retek, a zeller, a cukkini és a paradicsom.
  4. A nyári forróságban kerüld a kintlétet, ha teheted. Nagyon meleg napokon maradj beltérben, légkondicionált környezetben. Ha nincs otthon légkondicionáló, próbálj ki egy bevásárlóközpontot, mozit vagy nyilvános könyvtárat. Kerüld a napsugárzást, különösen 10 és 14 óra között, amikor a sugarak a legerősebbek. Tervezd a szabadtéri tevékenységeket kora reggelre vagy estére
  5. Öltözz az időjárásnak megfelelően. Nyáron viselj könnyű, bő szabású ruhát, amely hagyja, hogy bőr lélegezzen. A sötét színek elnyelik a hőt, melegszenek, ezért maradj a világosabb árnyalatoknál.
  6. Legyen mindig kéznél folyadék. A víz bevitel növelésének egyik legegyszerűbb módja, ha mindig kéznél van egy vizes palack. Meg fogsz lepődni, hogy mennyivel több vizet iszol egyszerűen azért, mert a közelben van. Ha egy palack az íróasztalodon van, nagyobb valószínűséggel fogsz belőle rendszeresen kortyolgatni, és ha kiürül, akkor újra feltölteni. Ugyanez vonatkozik az edzésre, az autóban, az ebédlőasztalnál, az ágynál vagy bárhol, ahol épp vagy. Tartsd a vizet könnyen elérhető helyen, így nem kell messzire menned, amikor szükséged van rá.
  7. Szerezz be egy újra felhasználható termoszt. Mi az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy mindig legyen nálad folyadék? Egy többször felhasználható termosz . A duplafalú termoszok ráadásul magas hőmegtartással is rendelkeznek. A nyári forróságban hideg folyadékot tudsz inni, télen pedig egy forró tea fog jól jönni túrázás, edzés, vagy ingázás közben. Egy jó termosz tökéletesen elfér a hátizsákban, bicikli vagy autó pohártartójában. Az újrafelhasználható palack nemcsak több folyadék fogyasztására ösztönöz, hanem a környezetre is kedvezőbb. Ráadásul az újrafelhasználható vizes palack használata sokkal könnyebbé teszi a vízfelvétel nyomon követését. És ami a legfontosabb, ne felejtsd el rendszeresen tisztítani a palackot vagy a termoszt!
  8. Kövesd nyomon a napi folyadékbevitelt. Használj applikációt, mely figyelmeztet, mikor mennyit igyál, és így azt is tudni fogod, hogy mennyit ittál már meg aznap. Vagy állíts be a telefonodon időzítőt, mely rendszeresen figyelmeztet.

A hidratáltság megőrzése fontos, valóban kulcsfontosságú az általános egészségi állapot szempontjából. Élelmiszer nélkül hetekig ki lehet bírni, de víz vagy folyadékbevitel nélkül nem tudunk élni pár napnál tovább. A szervezetre gyakorolt ​​jótékony hatásai pedig sokkal többek, mint gondolnád. A bélrendszertől az agyon át a bőrig a hidratálás segít az egészség fenntartásában. 

Ha a hidratáltság megőrzéséről van szó, rengeteg kreatív módszer létezik erre, így a tervet személyre szabhatod! Ezek az egyszerű tippek a hidratáltság megőrzéséhez arra szolgálnak, hogy a megfelelő irányba ösztönözzenek, és rengeteg eszközt adnak ahhoz, hogy egyedül is elérd a célodat. Egészséges, hidratált életet kívánunk!

Használd keresőnket!

Kosarad